A magyar vállalkozások 59 százalék a túlélésért küzd

 A magyar cégek fele szerint a következő 12 hónapban nem változik a fizetési kockázat, 33 százalék annak növekedését várja – derül ki a 2014-es Európai Fizetési Kockázati Index felmérésből.

Bővebben




Az egyenlőtlenség lassítja a növekedést

 Szembeszökően hatalmas különbséget mutatnak a várható élettartamban a közép-európai országok: Magyarországon például a főiskolai, egyetemi végzettséggel és jó állással rendelkező férfiak harmincéves korukban arra számíthatnak, hogy tizenhárom évvel többet élhetnek, mint alacsony végzettségű honfitársaik. A nők esetében a különbség öt és fél év. Ez csupán egyetlen kiragadott példa a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kétszáz oldalas friss tanulmányából (Making Inclusive Growth Happen), amely több más nemzetközi intézményhez hasonlóan a nagy recessziót követően a gazdasági növekedés fogalmának szélesebb értelmezése felé fordítja figyelmét – olvasható a Népszabadságban.

Bővebben




A közmunkások több mint 90 százaléka megszerezte bizonyíványát

A téli közfoglalkoztatás keretében beiskolázott, a képzést végigjáró 95 ezer ember több mint 90 százaléka már megszerezte bizonyítványát – tudta meg a Magyar Nemzet. Vannak viszont olyanok, akik pótvizsgára kényszerülnek.

Bővebben




A rezidensszövetség érdemi vitát sürget a hálapénzmentes egészségügyről

 A Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) szerint meg kell kezdeni az érdemi vitát a hálapénzmentes egészségügyről, aminek alapja az orvosok bérének rendezése és egy kiszámítható életpályamodell. Erről Dénes Tamás, a szövetség elnöke beszélt keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Bővebben




Nyugdíjazás miatt megszűnt munkaviszony esetén is van bevallási kötelezettség

  Minden évben gondot jelent a személyijövedelemadó-bevallás elkészítése azoknak a nyugdíjasoknak, akik az adott évben kaptak először nyugdíjat, és korábban a munkáltatóval számoltak el vagy a munkáltató közreműködésével, segítségével készítették el az adóbevallást. Mivel ezekben az esetekben az év utolsó napján, december 31-én nem állt fenn a nyugdíjas munkaviszonya, a bevallást a volt munkáltató nem készítheti el – olvasható a promedad.hu oldalán.

Bővebben




Versenyképes fizetés nélkül jó munkaerő sincs

A válság enyhülésével a munkáltatóknak a létszám bővítése lassan időszerűvé válik, azonban azzal találkoznak, hogy az eddig megszokott áron nem találnak maguknak megfelelő munkaerőt – írja a gazdaagiradio.hu.

Bővebben




A legszegényebb nyugdíjasok

Többségük nő, és a mezőgazdaságban dolgozott. Ők azok, akiknek átlagban kevesebb mint negyedannyi ellátással kell beérniük, mint az átlagnyugdíjasnak – írja az fn.hir24.hu.

Bővebben




Munkanélküliség miatt tűnnek el a falvak

A munkanélküliség miatti elvándorlás, az elöregedés, a szolgáltatások hiánya és a gazdasági hátrányok miatt tűnhet el hét somogyi település a statisztikai hivatal legfrissebb kutatása szerint – írja a kapos.hu.

Bővebben




Lehet-e versenytárs a dolgozó?

Munkaviszonyból fakadó általános kötelezettség, hogy a munkavállaló nem tanúsíthat olyan magatartást, amellyel munkáltatója jogos gazdasági érdekét sértené vagy veszélyeztetné, kivéve, ha erre jogszabály feljogosítja. A munkavállalót ez a kötelezettség a munkaviszony fennállása alatt, és ellenérték nélkül terheli. A munkaviszony megszűnése után ez az általános magatartási követelmény csak abban az esetben marad fenn, ha a felek versenytilalmi megállapodást kötnek, és a verseny tilalmáért a munkáltató megfelelő ellenértéket fizet a munkavállalónak. A munkáltatónak akkor áll érdekében versenytilalmi megállapodást kötni, ha a munkavállaló a munkaviszony megszűnése után potenciális versenytársként léphet fel – írja az ado.hu.

Bővebben