Közterület-felügyelő veszélyességi pótléka

 Az egészségkárosító kockázat fennállásának megállapítása olyan szakkérdés, amit csak szakértői bizonyítás alapján lehet eldönteni. A közszolgálati jogviszonnyal kapcsolatos költségek megtérítésének feltétele, hogy a köztisztviselő igazolja azt, hogy az általa érvényesíteni akart költség ténylegesen felmerült és az milyen mértékű volt. A Kúria honlapján olvasható az alábbi jogeset – írja a munkajog.hu.

Bővebben




Kollektív szerződés a repülőgépiparban

A LIGA Szakszervezetek “Legjobb példa” sorozatot indít olyan kollektív szerződések bemutatásával, amelyek egy-egy vállalatnál hosszú távon biztosítják a munkabékét és ezáltal mindkét fél - a munkáltató és munkavállaló - érdekeit, amely jellemzően messze többről szól, mint egyszerűen a munkabérekről. A “Legjobb példa” sorozat célja bemutatni, hogy szakszervezet alapítással, és a reprezentativitási küszöb elérésével (10%) kollektív szerződések köthetők bármely vállalatnál, amely a példákban bemutatott, speciális előnyöket biztosíthatja bármely munkahelyen. A Repülőgép Műszakiak Független Szakszervezete két vállalatnál - az Aeroplexnél és a Lufthansa Techniknél - kötött kollektív szerződést, melynek rendelkezései minden munkavállalóra vonatkoznak.

Bővebben




Nincs adata az államtitkárságnak, hány pedagógus taníthat az új tanévben

A köznevelési államtitkárság azt ígéri: augusztus 30-ig megérkeznek a megrendelt tankönyvek az iskolákba.

Bővebben




A munkaviszony helyreállítása jogellenes megszüntetés után: anyagi következmények

Az előző cikkünkben azt vizsgáltuk, milyen aggályokkal jár, hogy bizonyos esetekben a munkáltatónak kötelező tovább foglalkoztatni a munkavállalót a munkaviszony jogellenes megszüntetése után. Most azt tekintjük át, ilyen esetben milyen egyéb anyagi kompenzációkra tarthat igényt a munkavállaló. Számos jogcímen jöhetnek szóba igények, amelyek összeállításához a Kúria 3/2014.(III.31.) KMK véleménye is segítséget ad – olvasható a munkajog.hu-n.

Bővebben




Aggodalmak a lakáscélú hiteltámogatás körül

Mennyiben jelenthet kockázatot a munkaadónak lakáscélú hiteltámogatást adni a dolgozójának? Milyen szerepük és felelősségük lehet a bankoknak? Az Adó Online szja szakértőt, s az immár a teljes hazai pénzügyi rendszer felügyeletét is ellátó Magyar Nemzeti Bankot kérdezte.

Bővebben




Egymillió regisztrált magyar munkavállaló Angliában

 Meghaladta az egymilliót az Angliában munkát vállaló magyarok száma. A Social Security Office által belső használatra készített tanulmány szerint a 2013-as évben már több mint egymillió-háromszázezer magyar rendelkezett az Angliában munkát vállalók számára kötelezően kiváltandó társadalombiztosítási számmal. Idén ez a szám az első négy hónapban több mint hetvenezerrel nőtt és minden hónapban rekordot dönt – olvasható a hirhatar.hu-n.

Bővebben




Folytatódik a tanárok minősítése

 Újabb harmincezer pedagógus vizsgázhat a magasabb szakmai és egyúttal fizetési besorolásért 2015-ben. A minősítésben részt vevőknek november végéig kell összeállítaniuk portfóliójukat – olvasható a Magyar Hírlapban.

Bővebben




Egyetemi juhászképzés indul

Három egyetemen indul felnőtt juhászképzés nemsokára, jelentette be Jávor András, a Debreceni Egyetem (DE) rektorhelyettese a Farmer Expón.

Bővebben




Jövő évi munkaszüneti napok

 Három munkanap-áthelyezés szerepel a 2015. évi munkaszüneti napok körüli munkarendről szóló nemzetgazdasági miniszteri rendelet-tervezetben, amelyet a kormányzati portálon tettek közzé – írja a Népszava.

Bővebben




Munkalehetőséget kínál a Magyar Honvédség

A regisztrált álláskeresők részére kínál munkalehetőséget a Magyar Honvédség. Az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság munkatársai a nyár folyamán a munkaügyi kirendeltségeken tájékoztatják az érdeklődőket a szerződéses katonai szolgálat feltételeiről. Bács-Kiskun megyében eddig több mint százötvenen töltöttek ki regisztrációs lapot – írja a honvedelem.hu.

Bővebben