2014. augusztus 31

Feleslegesen erőltetjük a duális szakképzést?

A számok azt mutatják, hogy a válság ideje alatt a fiatalok munkanélküliségi aránya a tipikusan duális szakképzést működtető országokban romlott kevésbé. Ez alapján vajon Magyarországon is szükséges a duális képzés magyarországi fejlesztése? Horn Dániel oktatásgazdász a portfolio.hu oldalán ezt a kérdést járja körül. 

Bővebben




Számos kedvezményt, támogatást kérhetnek a szülők


Az ingyenes tankönyvellátás és étkezés mellett több más kedvezményre is jogosult az a szülő, akinek nehézséget okoz a tanévkezdés. A Magyar Szülők Országos Egyesületének elnöke szerint azonban sokan nem is tudnak a lehetőségekről.

Bővebben




Elérhetetlennek tűnik az európai átlag

  A várható átlagéletkor terén Magyarország lemaradása az európai átlagtól napjainkban a nőknél 4, férfiaknál 6 év. A lemaradás aránya Európától azonban csaknem tíz éve változatlan. Országon belül pedig mind inkább kirajzolódik a szegénységhez és a gazdagsághoz köthető betegségek térképe - hívja fel a figyelmet az Eurostat legutóbbi adatait boncolgatva a Civil Női Kormány elemzése.

Bővebben




Javult a nők munkaerőpiaci helyzete

 Az európai uniós tagállamok közül ismét Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben júliusban a munkanélküliség, azon belül az állástalan nők aránya - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szombaton az MTI-vel, reagálva az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat friss adataira.

Bővebben




Újra tanulnak a közmunkások

A tavalyi százezer fős beiskolázás után idén a tervek szerint újabb harmincezer közfoglalkoztatott ülhet iskolapadba – tudta meg a Magyar Nemzet. A képzést uniós forrásból finanszírozzák, az erre a célra felhasználható keretből még hatmilliárd forint áll rendelkezésre. Pillanatnyilag 8000-en tanulnak, és további 3500 ember kapcsolódhat be hamarosan. Eddig 115 ezer közfoglalkoztatott szerzett bizonyítványt .

Bővebben




Galló Istvánné: Gellert kapott a béremelés

  „Vitathatatlan, hogy a pedagógusok többségének jelentősen emelkedett a bére. Akkor miért prüszköl a szakszervezet? Azért, mert ez a nagyon-nagyon üdvözlendő béremelés mégiscsak gellert kapott azzal, hogy nagyon fontos részletekre nem tud választ adni. A közoktatásban ugyanis nem csak pedagógusok dolgoznak, hanem az oktató-nevelő munkát segítők is, az adminisztratív-technikai állomány. Ők nem kaptak semmiféle béremelést, pedig a köznevelési rendszer átalakításában ők is részt vettek” - mutatott rá Galló Istvánné az Inforádióban

Bővebben




Több mint tízezer it-állás betöltetlen

A 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklusban becslések szerint 350 és 500 milliárd forintnyi forrás juthat majd informatikai fejlesztésekre Magyarországon. A szakemberhiány viszont egyre aggasztóbb méreteket ölt az ágazatban – írja a Világgazdaság.

Bővebben