Törvényjavaslat a 98 százalékos különadó elszámolásáról

 A kormány a parlament elé terjesztette azt a törvényjavaslatot, amelynek egyik része a 2 millió feletti végkielégítéseket az elmúlt években sújtó 98 százalékos különadó elszámolásáról rendelkezik úgy, hogy helyette alacsonyabb mértékű átalányközterhet állapít meg.

Bővebben




Ülésezett a MaSzSz Szövetségi Tanács

Szeptember tizedikén került sor a Magyar Szakszervezeti Szövetség Szövetségi Tanács kongresszust megelőző ülésére, amelynek napirendjén több téma szerepelt. Elsőként a Sajtószakszervezet szövetségbe történő belépési nyilatkozatát tárgyalta meg a testület, majd hozott határozatot. A Szövetségi Tanács a Sajtószakszervezet belépési nyilatkozatát elfogadta. A Sajtószakszervezet szövetségi tanácstagjainak számát egy, kongresszusi küldötteinek számát ugyancsak egy főben határozta meg.

Bővebben




A szakszervezeti ifjúsági tagozatok véleménye Navracsics Tibor európai uniós biztosi kinevezéséről

A magyarországi szakszervezeti konföderációk ifjúsági tagozatai üdvözlik, hogy az oktatással, kulturális, ifjúsági és állampolgársági ügyekkel foglalkozó biztosi pozíciót töltheti be a jövőben Navracsics Tibor.

Bővebben




A Magyar Szakszervezeti Szövetség tagszakszervezete lett a Sajtószakszervezet

A Sajtószakszervezet választmánya 2014. augusztus 25-ei ülésén, hosszas tárgyalások, egyeztetések és testületi ülések alapján, határozatot hozott, hogy szakszervezetük, mint önálló jogi személyiségű, független, demokratikus szakszervezet kéri  felvételét az új konföderáció, a Magyar Szakszervezeti Szövetség tagszakszervezeteinek sorába.

Bővebben




2016 elejére 40 ezren léphetnek a Pedagógus II. fokozatba

Jövőre már nem lesz egyszerűsített eljárás az e-portfóliók elkészítésében, de kevesebb dokumentumot kell majd feltölteni – tudta meg a Világgazdaság.

Bővebben




Nyugdíj: új csoportot hív be a nyugdíjbiztosító

   Jövőre az 1960-64 között születettekkel kezd egyeztetési eljárást a nyugdíjbiztosító szolgálati idejük megállapítására. Érdemes „vitatkozni” a hatósággal, mert a nyilvántartások nem ismernek minden, a szolgálati időbe beszámító időszakot. Cikkünkből megismerheti az adategyeztetési eljárás összes részletét – írja az ado.hu.

Bővebben




Tüntetnek a püspökladányi tanárok

A Karacs Gimnázium pedagógusait fölháborítja, hogy a megbízott igazgatójukat „visszamenőlegesen”, augusztus 15-ével távolították el a posztjáról, s kifogásolják azt is, hogy az új kinevezés önkényesen zajlott. Az új vezető fideszes önkormányzati képviselő, volt alpolgármester – tudta meg a Népszabadság.

Bővebben




Nőtt a foglalkoztatottság az EU-ban

Az idei második negyedévben az első negyedévhez képest 0,3 százalékkal nőtt a foglalkoztatottság az Európai Unióban és 0,2 százalékkal az eurózónában - áll az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki közleményében.

Bővebben




Versenytilalmi megállapodás

A gazdasági élet szereplőinek a cégjegyzékben lévő azonos tevékenységi köre mellett sem kizárt, hogy a volt munkavállaló nem veszélyezteti a volt munkáltató gazdasági érdekeit. A versenytilalmi megállapodás megszegését a munkáltatónak úgy kell bizonyítania, hogy a tényállás egyedi sajátosságai alapján kétséget kizáróan megállapítható legyen a gazdasági érdekeinek tényleges megsértése, vagy ennek valós veszélye [1992. évi XXII. tv. 3. § (5) bek.]. Az alábbi példában két, látszólag azonos tevékenységet folytató cég és munkavállalójuk esetét ismertetjük a Kúria döntése alapján – írja a munkajog.hu.

Bővebben




Átirányítás a munkahelyen, akár kevesebb fizetésért

Amunka nemesít, a robot gazdagítfogalmazta meg a múlt század elején nagyszerű írónk és költőnk Juhász Gyula, majd hozzátette: „csak nem a robotost”.  A munka világára vonatkozó legfontosabb jogszabály, a mindenkori munka törvénykönyve. A jelenleg hatályos (új) törvény számos tekintetben visszavett az előző törvény munkavállalókat védő rendelkezéseiből. Az átirányítás vagy új nevén „munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás” intézménye sem kivétel sajnos – olvasható a das.hu oldalán.

Bővebben