Mit tanulnak az informatikusok?

A rengeteg álláslehetőség és a versenyképes fizetés vonzza az informatikushallgatókat. De megfelel-e az ipari elvárásoknak az egyetemi tudásanyag? – olvasható a pcworld.hu oldalán.

Bővebben




Mit kell tudni a nyugdíjszerű ellátásokról?

A társadalombiztosítási ellátások egészségbiztosítási ellátásokra és nyugellátásokra bonthatók. Mindkét biztosítási ágazathoz kapcsolódhatnak hasonló rendeltetésű, de mégsem teljesen azonos ellátások. Most induló sorozatunkban ezeket a nyugdíjhoz hasonló ellátásokat ismerteti – írja az ado.hu.

Bővebben




GKI : 2015-ben a közszférában a pedagógusok kivételével alig lesz béremelés

Javította az idei gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését a GKI Gazdaságkutató Zrt., legfrissebb prognózisa szerint a GDP 2014-ben 3 százalékkal, jövőre pedig 2 százalékkal bővülhet, ugyanakkor a bankrendszert sújtó újabb, ezermilliárdos teher jelentősen rontja a fejlődés perspektíváit - ismertette Vértes András, a GKI elnöke hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

Bővebben




Az Erasmus csereprogramban való részvétel javítja az elhelyezkedési esélyeket

Az Erasmus oktatási-képzési csereprogram révén külföldi tapasztalatokat szerzett frissdiplomások jóval előnyösebb helyzetből indulnak a munkaerőpiacon - állapította meg hétfőn közzétett átfogó hatástanulmányában az Európai Bizottság.

Bővebben




Visszajár, de kérni kell

Senki nem juthat hozzá automatikusan ahhoz a pénzhez, amit az úgynevezett „pofátlan” végkielégítése miatt vont el tőle annak idején az Orbán-kormány. Karsai Dániel ügyvéd szerint az államnak el kell ismernie a sérelmet – írja a Népszabadság.

Bővebben




Vezető állású munkavállaló összeférhetetlenségi szabályai

 A vezető állású munkavállalóra vonatkozóan a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) több eltérő előírást tartalmaz, illetve lehetővé teszi az általános szabályoktól való eltérést – írja az ugyvezeto.hu.

Bővebben




Hogyan zajlik az európai szociális párbeszéd?

1985 előtt még nem is létezett, 1991-ig is csak korlátozottan működött. De mi is az a szociális párbeszéd? A szociális párbeszéd a szociális partnerek közötti párbeszéd, dialógus. Szociális partnerek alatt pedig a munkaadók, illetve munkavállalók szervezeteit értjük. Az európai szociális párbeszéd olyan párbeszéd, egyeztetés, mely az európai szintű szociális partnerek között zajlik.

Bővebben




A Liga Szakszervezetek a bértárgyalások megkezdését kezdeményezi

A Liga Szakszervezetek a 2015. évi bértárgyalások mielőbbi megkezdését kezdeményezi - közölte a munkavállalói érdekképviselet hétfőn.

Bővebben




Munkaidő: rugalmasan, de nem határok nélkül

A technológiai fejlődéssel párhuzamosan formálódik a munka világa is, és folyamatosan változik az, ahogyan dolgozunk, sőt változnak a munkavállalók is. A rugalmas munkaidőre való igény nő, és tény, hogy jelenlegi életstílusunkhoz egyre inkább ez a munkavégzési forma illeszkedik. Ugyanakkor a határok nélküli rugal­masság számtalan veszélyt is rejt magában, meg kell tehát tanulni jól élni a rugalmasság nyújtotta lehető­ségekkel – olvasható a munkajog.hu oldalán.

Bővebben




A juhok hiánya miatt szűnnek meg munkahelyek

Jelentősen mérséklődhet a juhállomány a hazai és az uniós agrártámogatási rendszer átalakítása miatt. Az ennek következtében bekövetkező leépítések miatt mintegy 300 munkahely szűnhet meg az ágazatban – írja aNapi Gazdaság.

Bővebben