Pataky Péter: világosan láthatóvá válik, mit akar a Magyar Szakszervezeti Szövetség

Késő ősszel már világosan láthatóvá válik, mit akar a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSZSZ) – állítja a legnagyobb hazai konföderáció elnöke a Népszabadságban.

Bővebben




A PDSZ a köznevelési törvény módosítását kezdeményezi

A köznevelési törvény módosítását kezdeményezi a szakminiszternél a

Bővebben




Mire kell ügyelni az elektronikus munkaidő nyilvántartásnál?

   Akár papíron, akár elektronikus formában vezetjük a munkaidő nyilvántartást, fontos tisztában lennünk azzal, hogy milyen szabályoknak kell megfelelnünk. A munkaügyi ellenőrzés során ugyanis erre kiemelten ügyel a hatóság és komoly büntetést kockáztat, aki akár egyszerű tájékozatlanságból nem felel meg a szabályoknak.

Bővebben




Mendrey László: Nem kell az álegyeztetés

A nemzeti köznevelési törvény módosítását kezdeményei a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Mendrey László, a szakszervezet elnöke a Klubrádiónak azt mondta, komoly változtatásokra van szükség, a törvényben ugyanis olyan rendszerhibák vannak, melyek az oktatás, így az ország jövőjét veszélyeztetik.

Bővebben




Jön a tél, ilyenkor is kötelező a védőital?

 Amikor az átlagosnál magasabb vagy alacsonyabb környezetünk hőmérséklete, újra és újra fókuszba kerül a foglalkoztatóknál a hűtő, illetve melegítő védőitalok juttatása. Kérdés, hogy mikor, milyen mennyiségben, milyen formában kell a munkavállalók részére kötelezően biztosítani a védőitalokat. A különböző italok közül mi minősülhet védőitalnak? Az adókötelezettséget érintően felmerül, hogy ásványvíz vagy esetleg egyéb frissítő ital is adható-e adómentes természetbeni juttatásként vagy ettől eltérően adó- és járulékfizetési kötelezettség terheli a kifizetőt?

Bővebben




A szabadság kiadása és a 14 napos szabály

 2013 óta főszabály szerint a szabadságot úgy kell kiadni, hogy a munkavállaló naptári évenként egy alkalommal, legalább 14 egybefüggő napra mentesüljön a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettsége alól. Tekintsük át, mire kell odafigyelni e szabály alkalmazásakor – írja a munkajog.hu.

Bővebben




Fizetést kapnának a diákok

Munkabért kapnának a tervezetten jövőre induló felsőoktatási duális képzés hallgatói. Az elgondolás szerint a cégeknél töltött idő nem szakmai gyakorlatnak minősül majd, hanem rendes munkaviszonynak – írja a kapos.hu.

Bővebben




Nyugdíjkorhatár előtti ellátások

A különböző országok nyugdíjrendszereiben többféle megoldással találkozhatunk az öregségi nyugdíjra való jogosultság meghatározásánál. Van olyan ország, ahol csak a teljes nyugdíjkorhatár betöltésétől van mód az öregségi nyugdíj igénybevételére, és olyan ország is, ahol lehetséges az ún. korai nyugdíjbavonulás meghatározott feltételekkel – olvasható az ado.hu. oldalán.

Bővebben




A munkáltatói lakáscélú támogatás a cafeteriarendszer kannibálja

A munkáltatói lakáscélú támogatás olyannyira népszerűvé válhat, hogy „fölfalhatja” a többi cafeteriaelemet – hangzott el az a lapunkat is kiadó Wolters Kluwer Rodin Felnőttképzési Üzletágának konferenciáján.  A támogatás bevezetése egyáltalán nem egyszerű, de megéri, hiszen az adómentes juttatás nagyban növelheti a munkavállalók lojalitását – olvasható az ado.hu oldalán.

Bővebben




Czomba: a magyar vasút a fejlesztésről, foglalkoztatásról szól

Az NGM szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkára a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSzSz) megalakulásának 25. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen beszélt.

Bővebben