Mi a teendő, ha megváltozik a munkáltató személye?

Egy cég, vagy egy üzem, osztály átvétele és továbbműködtetése gondos előkészítést igényel. A jogi kockázatok között lényeges a munkaviszonyok folytatódásához kapcsolódó munkajogi szempontokat is alaposan megvizsgálni. Az új munkáltató ugyanis a munkaviszonyokhoz kapcsolódó jogok mellett a kötelezettségeket is megörökli. Megfelelő kockázatértékelés nélkül évek múlva is kidőlhetnek még csontvázak a szekrényből – írja a munkajog.hu.

Bővebben




Ennyi szabadság jár a gyed után

Szabadság a szülési szabadság teljes időtartamára, a fizetés nélküli szabadságnak azonban csak egy részére jár. Adam's Blog legfrissebb bejegyzésében végigveszi a szabadság kiszámolásának lépéseit, amellyel sok anyának könnyíti meg a munkába való visszatérést.

Bővebben




Halálba torkollott a feketemunka: mit tehet az özvegy?

Évek óta égető probléma, hogy jottányit nem sikerült visszaszorítani a feketefoglalkoztatást a magyarországi munkaadók körében. Feltételezhetően a feketemunkának esett áldozatul az a férfi, aki Ausztriában munkavégzés közben leesett a létráról. Magyar foglalkoztatója ahelyett, hogy azonnali orvosi segítséget kért volna, a furgonjával nyolcvan kilométert autózva egy magyarországi kórházba szállította a dolgozót, aki műtét közben meghalt. Tapasztalatok szerint a munkavállalók nincsenek tisztában azzal, hogy ha kiderül, zsebbe kapják a pénzt, nemcsak a munkáltatójuk, hanem ők is jelentős bírságra számíthatnak – írja az adozona.hu.

Bővebben




Feljelentheti a BKV-t a szakszervezet

Életveszélyes és törvénytelen akcióba kezdett a BKV: 480 óra, vagyis 3 havi túlmunkára kötelezné a sofőröket, akiknek így 12 helyett 15 hónapot kellene dolgozniuk egy évben. Ráadásul mindezt az érintettek kérelmeként, szerződésmódosításban tüntetik fel. A járművezetők ilyen mértékű túlhajszolása nemcsak törvénytelen, de tragikus következménnyel is járhat – véli a cég egyik legnagyobb szakszervezete. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet az eljárás azonnali leállítását követeli, s ha ez nem történik meg, törvénysértésért feljelenti a BKV-t – tudta meg a Világgazdaság.

Bővebben




A rugalmasság a hatékonyságnövelés fontos részévé vált

A rendszerváltás utáni gyors piaci átrendeződés és a technológiai változások által a rugalmasság a hatékonyságnövelés fontos részévé vált. Emiatt és a költséghatékonyság érdekében az elmúlt időszakban több, a hagyományostól eltérő foglalkoztatási forma terjedt el – írja az ugyvedvilag.hu.

Bővebben




Munkaidő-beosztás megváltoztatása

Meg lehet-e változtatni a kérdéses munkanap előtti napon a munkaidő-beosztást a munkavállaló kérésére? Ha igen, hogyan kell dokumentálni, hogy ez a munkavállaló maga kérte? – írja a munkajog.hu.

Bővebben




Bébiszitterből menedzser Londonban?

Aki az Eldorádót keresi Angliában, az csalódni fog, de kemény munkával 10 év alatt akár a „nulláról” vezető pozícióba kerülhet – olvasható a profession.hu oldalán.

Bővebben




Pataky Péter: 60 ezer ember nyugdíjával játszik a kormány

Egyelőre nem tudni, hogy mit tervez a kormány a korkedvezményes nyugdíjakkal. Szakszervezeti vezetők demonstráltak, és levelet is írtak, hogy megismerhessék a kormány elképzeléseit, de egyelőre senki nem mond semmit. A korkedvezményes nyugdíjazás december 31-én megszűnhet Magyarországon. Ha eltörlik, 20 milliárd forinttól eshet el a költségvetés – írja az Origo.

Bővebben




Pedagógusok Szakszervezete: nem biztos, hogy a közoktatás a gyerekek és a jövő érdekeit szolgálja

Nem biztos, hogy a gyerekek jövőjét szolgálha a közoktatás a mostani állapotában. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke Kaposváron fogalmazta meg újra így élesen aggályait – olvasható a sonline.hu oldalán.

Bővebben




Szegeden is keres munkatársakat az Emirates Airlines

Szegeden is keres munkatársakat, elsősorban légiutas-kísérőket az Emirates Airlines – közölte Farkas Csilla, a légitársaság toborzó tisztje csütörtökön az MTI-vel.

Bővebben