Az Ön fizetésébe is beleszól majd Brüsszel?

Bár az EU-nak nincs semmiféle kompetenciája a bérek meghatározásánál, a keresetek gazdaságra gyakorolt hatásai miatt mégis fontos kérdésként tekint rá. Különösen azért, mert egyre inkább polarizálódnak a fizetések, a közepes szintű munkahelyek száma pedig csökken.

Bővebben




A közmunkások húzzák le a fizetéseket

 Az idei első félévben a közfoglalkoztatás 80 százalékos bővülése mellett a versenyszférában is számos új munkahely jött létre - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal jelentéséből. A második negyedévre a munkanélküliségi ráta 8 százalékra mérséklődött, 20 százalékos ifjúsági munkanélküliségi ráta mellett. A bruttó kereset közfoglalkoztatottak nélkül számolva 5,7 százalékkal nőtt, velük együtt 4,8 százalékos a változás – írja a Napi Gazdaság Online.

Bővebben




Nyugdíj, rokkantsági ellátás melletti munka: járulékok és korlátok

Annak semmilyen korlátja nincs, ha valaki öregségi nyugdíj mellett akar dolgozni, de ha a nőknek járó 40 éves kedvezménnyel ment nyugdíjba, nem árt vigyázni, mennyit keres, mint ahogyan a rokkantsági ellátásnál is. A rehabilitációs járadéknál viszont a munkaidő a döntő. Az Adózónaösszeszedte a legfontosabb szabályokat.

Bővebben




Nem lesz normális nyugdíja a vendéglátósoknak

Hiába teszi ki nagyon nagy részét a borravaló és a szervizdíj a felszolgálók fizetésének, elenyésző azoknak a száma, akik önkéntesen adóznak utána. Sőt, a felszolgálási díj után is sok munkáltató „elfelejti” befizetni a járulékot. Így pedig igen kellemetlen meglepetések érhetik majd a nyugdíjba vonuló vendéglátósokat – olvasható a Pénzcentrum oldalán.

Bővebben




KSH: a gyerekek száma tovább növelte a kereseti különbségeket

A gyerekek száma szerint bontva tovább nőttek a kereseti különbségek az első fél évben a tavalyihoz képest Magyarországon  - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss elemzéséből. A növekvő különbség oka, hogy a családi adókedvezményt 2014-től a munkavállaló nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékának terhére is igénybe lehet venni, így nagyobb összeg marad a családoknál.

Bővebben




A munka élménye elvárás

Ma már nem elég egy egyszerű álláshirdetés, különösen, ha valóban a fiatal generáció tehetséges tagjaira szeretné kivetni a hálóját egy vállalat. A piacon megjelenő új generációhoz a toborzóknak és kiválasztóknak is alkalmazkodniuk kell. A HVG Online toborzási konferenciáján az derült ki, hogy ma már elengedhetetlen a közösségi portálok használata a HR-esek számára, mert ez a korosztály elsősorban ott van jelen és onnan tájékozódik. A mai fiatalok menő munkahelyen akarnak dolgozni és elvárják, hogy a munka élmény is legyen. A tehetséges, hiányszakmákat képviselők meg is tehetik, hogy eszerint válogassanak.

Bővebben




Munkahelyi ártalmak: stressztől (is) szenvedünk

A munkahelyi stressz a váz- és izomrendszeri betegségek után a második leggyakrabban jelentett, munkával kapcsolatos egészségügyi probléma Európában. A munkavállalók mintegy fele gondolja úgy, hogy ez gyakori a munkahelyükön. Az összes kieső munkanap 50–60%-a írható a munkahelyi stressz számlájára – jelentette a  Healthy-workplaces. 

Bővebben




Mi lesz a dolgozóval, ha vége a cégnek?

A munkaviszony automatikusan véget ér, ha a munkáltató jogutód nélkül megszűnik. Áttekintjük, milyen juttatásokra és jogi védelemre jogosult ilyen esetekben a munkavállaló – olvasható a munkajog.hu oldalán.

Bővebben




Háromból két ember szívesen dolgozna külföldön

Világszerte három álláskereső közül kettő hajlandó lenne külföldre költözni egy állás kedvéért - derül ki a The Boston Consulting Group (BCG), és a több mint ötven álláskereső website-ot tömörítő szövetség, a The Network kutatásából.

Bővebben




Munkaadói szervezetek: a helyi gazdaságnak fontos szerepe van a munkahelyteremtésben

Az MTI által megkérdezett munkaadói szervezetek vezetői bíznak abban, hogy vállalkozásbarát önkormányzatok állnak fel a vasárnapi választások után, és hangsúlyozták, hogy a helyi gazdaságnak fontos szerepe van a munkahelyteremtésben.

Bővebben