Gyakorlati kérdések a munkajogi felelősségről

 A munkajogi felelősség utalhat egyrészt a munkaviszonyból származó kötelezettségekért való helytállásra, másfelől jelentheti az okozott kárért való felelősséget. Viszonylag egyszerű a helyzet, ha a kérdést egy munkavállaló és egy munkáltató relációjában kell megítélni. De hogyan boldoguljunk akkor, ha munkáltatók egész láncolata áll egy-egy projekt mögött? Mit tegyünk, ha munkaszerződés hiányában azt sem tudjuk, kivel jött létre a munkaviszony? Ezekre és ezekhez hasonló kérdésekre kereste a választ a XI. Magyar Munkajogi Konferencia „Ki felel a végén” című szekciója – írja az ado.hu.

Bővebben




Kínosan puha megállapodás

Aláírták a 2015-ös bérmegállapodást, a szakszervezetek nem tudták átvinni akaratukat. Annyi lesz a minimálbér, amennyit a munkaadók akartak, s a kormány sem visszakozik egyelőre sem a sztrájktörvény, sem a korkedvezményes nyugdíj ügyében. Mivel nem sikerült csomagban megállapodni a vitás ügyekről, lényegében borítékolható: a nyitott kérdésekben is a kormány akarata érvényesül majd – írja a Népszabadság.

Bővebben




Tízezer forintos béremelést követel a Közmunkás Szakszervezet

Azonnali, legalább tízezer forintos béremelést követel a Közmunkás Szakszervezet, amelynek célja az is, hogy a közmunkások a későbbiekben a minimálbért kaphassák kézhez. Erről Vécsi István, a Közmunkás Szakszervezet elnöke és Nyakó István MSZP-s politikus, a szakszervezet társelnöke beszélt csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatójukon.

Bővebben




Túlóra, hétvégi munka, kevés szabadság: így dolgozik a magyar

Amíg az EU-ban folyamatosan csökken, hazánkban nő azoknak a száma, akik rendszeresen dolgoznak az esti órákban, hétvégén vagy éjszakai műszakban – derül ki a KSH friss összefoglalójából. A munkánkkal elégedettebbek vagyunk, mint a szabadidőnk mennyiségével.

Bővebben




Etikai kódexet kell készíteniük a pedagógusoknak

 Egyértelművé válik a közösségi szolgálat elvégzésének végső határideje, kötelező lesz az etikai kódex elkészítése a pedagógusoknak, bővül az Oktatási Hivatal feladatköre - többek között ezt tartalmazza a köznevelési törvény január 1-én életbe lépő módosítása.

Bővebben