Zavart okoztak a nyugdíjváltozások

Sokan félreértették a 2015. évi nyugdíjváltozásokat: azt gondolva, hogy a korkedvezményes nyugdíjlehetőség megszüntetése a korhatár előtti ellátás eltörlését is jelenti. Winkler Róbert az adozona.hu nyugdíjszakértője egy ilyen olvasói kérdést tisztázott.

Bővebben




Mennyit ér 100 ezer forint 20 év múlva?

 Nem kell már 10-20 évet várni arra, hogy Magyarországon is robbanjon a nyugdíjbomba: az állami nyugdíjból a mai 40-50 évesek sem fognak már megélni. Annak sem lesz könnyebb, aki 40 éves és 10 ezret félre tud tenni a nyugdíjas éveire. 2014-ben az Origo több cikkben próbált tanácsot adni olvasóinak, hogy mibe fektessenek, hogy nyugdíjas éveiket nyugodt anyagi körülmények között élhessék – írja az Origo.

Bővebben




Az önkormányzatok saját hatáskörben döntenek majd segélyezési politikájukról

  Hatalmas önállóságot kapnak vissza az önkormányzatok: maguk dönthetnek arról, mekkora támogatást és milyen feltétellel fizetnek, de a pénzt is maguknak kell előteremteniük – olvasható a HVG-ben.

Bővebben




Dávid Ferenc: a kormány nem veszi igénybe a szociális partnereket a jogalkotáshoz

A jogbiztonság és a társadalmi párbeszéd hiánya jelenti a legnagyobb kockázatot a gazdaság és a vállalkozások számára Magyarországon Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára szerint, aki ugyanakkor rendkívül pozitív intézkedésnek tartja a növekedési hitelprogram (nhp) kiteljesítését és a munkaerő-piaci igényeknek megfelelő irányváltást a felsőoktatásban.

Bővebben




Alapvetően átalakul a segélyezési rendszer

Márciustól alapvetően átalakul a segélyezési rendszer. Az ellenzék és a jogvédő szervezetek egy része hevesen támadja az átalakítást, szerintük ezzel újabb fontos ellátásoktól esnek majd el a rászorulók, és mélyülhet a szegénység. A kormány szerint mindenki megfelelő ellátást kap majd, aki valóban rászorul, a többieket azonban a munka világa felé terelik. A jövedelempótló támogatások kifizetéséért az állam garanciát vállal, több kiadáscsökkentő támogatás önálló formája azonban megszűnik. A jövőben az önkormányzatok döntik majd el, hogy a kötelező ellátásokon felül ki kap pénzt, és mennyit - írja az mno.hu.

Bővebben




Rendvédelem: Mennyi is az az orbáni harminc százalék?

A miniszterelnök az egyenruhásoknak harmincszázalékos fizetésemelést ígért, de a szakszervezetek szerint ez a gyakorlatban jóval kisebb is lehet. Attól tartanak, hogy a legkevesebbet kereső tiszthelyettesek ezúttal sem járnak jól – írja a Népszabadság.

Bővebben