Az SZGTI kutatásokat és szakértést vállal

 A társadalmi és gazdasági folyamatok sajátos munkavállalói megközelítése. Ezt kínálja az SZGTI megrendelőinek. Vizsgálatai és kutatásai során alapkövetelménynek tekinti az objektivitást, a szakmai pontosságot és megalapozottságot. Ennek során felhasználja a legújabb külföldi és hazai kutatási eredményeket.

Bővebben




Rekord magasan egy fontos szegénységi mutató

Bár a depriváció csökkent Magyarországon, annak egyik statisztikai elemében, a váratlan kiadások kezelésének képességében elképesztően le vagyunk maradva – olvasható az mfor.hu-n.

Bővebben




Több száz kistelepülési vezető közmunkásbérért dolgozik

Jelentősen emelkedhetne az 1500 lakosnál kisebb és az 5-10 ezer fő közötti települések polgármestereinek fizetése egy törvénymódosító indítványnak köszönhetően. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke szerint a javaslat létező problémát orvosolna, de rosszul – tudta meg a Villággazdaság.

Bővebben




A szegények jártak pórul

Hiába csökkentek tavaly átlagosan 0,2 százalékkal a fogyasztói árak, ennek a szegények nem örülhettek annyira. A magas és az átlagos jövedelműek az árak stagnálásával vagy szerény csökkenésével szembesülhettek, de az alacsony jövedelműek közül nem mindenkihez jutott el a rezsicsökkentés, ezért az ő fogyasztói kosarukra számított árindex kissé növekedett. Mivel ők többet cigiznek és több szeszes italt fogyasztanak az átlagnál, még ez is sújtotta őket – írja a Világgazdaság.

Bővebben




A szakszervezetek az új vasúti törvénybe foglaltatnák a mostani foglalkoztatási szabályokat

 A vasútbiztonság és az esélyegyenlőség érdekében a vasutas szakszervezetek azt szorgalmazzák, hogy a készülő új vasúti törvénybe kerüljön be a vasutasok foglalkoztatására jelenleg is érvényes szabályozás.

Bővebben




Szakképzési megállapodást kötött az NGM a német-magyar kamarával

Szakképzési együttműködési megállapodást kötött a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK). A megállapodást Czomba Sándor munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár, valamint Dale A. Martin, a kamara elnöke írta alá kedden Budapesten.

Bővebben




Gyorsabban nő a termelékenység, mint a bér

A bérek és a termelékenység közötti növekvő szakadék azt jelenti, hogy a GDP egyre kisebb része kerül a munkavállalókhoz, miközben egyre nagyobb részét kapja a tőke – írja a Piac&Profit.

Bővebben




Kötelező az üzemi tanács megválasztása?

Jár-e valamilyen szankcióval, ha valamelyik munkavállalói képviseleti forma - üzemi tanács és a munkavédelmi képviselet - hiányzik a munkáltatónál? A két intézmény kapcsán eltérő választ kell adnunk – írja a munkajog.hu.

Bővebben




A sztrájktörvény kigúnyolás

 Lényegében a sztrájkhoz való jog visszaszerzését kezdeményezi a Versenyszféra Konzultációs Fórumának (VKF) munkavállalói oldala. Szerintük jelenleg a végletekig korlátozható a nyomásgyakorlás, somogyi szakszervezeti vezetők gyors, határozott lépéseket sürgetnek – írja a sonline.hu.

Bővebben




A láthatatlan munka ezer arca

Láthatatlan munkának a fizetés nélkül történő munkavégzést hívják, amelyet jellemzően nők végeznek világszerte. A láthatatlan munka napját április első keddjén tartják – írja az nlc.hu.

Bővebben