Szenvedélyes beszéd egy fekete ruhás védőnőtől

„Húzd az igát, ameddig bírod, húzd barom, húzd barom, húzd!” – bömbölt a Republic együttes örökbecsűje a hangszórókból, amikor odaértünk a Városligeti fasorhoz, ahová a szakszervezetek és a civilek – így a Százezren az internetadó ellen és 60ezren a MAGÁN nyugdíjukért Facebook-csoport – szerveztek tüntetést. A Népszabadság tudósítása.

Bővebben




Gaskó István: kötélhúzással telik május elseje

Kötélhúzással telik az ünnep, komoly viták vannak a munkavállalók, valamint a kormány és a munkaadók között - mondta Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke a szövetség május elsejei rendezvényén pénteken Budapesten, a Városligetben.

Bővebben




Magyar Szakszervezeti Szövetség: az EU legkiszolgáltatottabb dolgozói a magyarok

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke szerint az elmúlt öt évben lerombolták a magyar dolgozók védelmét garantáló legutolsó pilléreket is, az alkalmazottakra ráerőltették az új munka törvénykönyvét (Mt.), és így a magyarok az Európai Unió legkiszolgáltatottabb munkavállalói lettek.

Bővebben




Kötelező munkáltatói felelősségbiztosítást javasolnak a Munkástanácsok

Kötelező munkáltatói felelősségbiztosítási rendszer bevezetését szorgalmazza a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ), hogy az autókra kötött biztosításhoz hasonlóan egy kockázatközösség jöjjön létre, biztosítva a munkahelyi balesetben megsérült munkavállaló kártérítését - mondta Palkovics Imre, a MOSZ elnöke pénteken Budapesten, a szövetség ünnepi rendezvényén a Városligetben.

Bővebben




Egyre több szakszervezet és civil szervezet támogatja az értékszállítók sztrájkja

Egyre több szakszervezet és civil szervezet támogatja a JNT Security Kft.-nél működő Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezete (ÉŐDSZ) április 20-án éjféltől határozatlan időre hirdetett sztrájkját, ami azért indult, mert nem sikerült megállapodni az idei bérekről a munkáltatóval - tájékoztatta a szakszervezet és a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MSZOSZ) az MTI-t csütörtökön.

Bővebben




A közmunkások szépítenek a számokon

A munkanélküliség és a foglalkoztatottság is gyengén alakul az utóbbi fél évben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. Az ellenirányú mozgást végző két mutató közül a munkanélküliség a nyár végi 7,1 százalékos negatív rekordról lassan felkúszott 7,8 százalékra, míg a foglalkoztatottság a 15–74 éves korosztály körében az augusztusi 54,9-ről fél százalékkal esett a márciussal zárult három hónap átlagában – írja a Népszabadság.

Bővebben




Áprilisban minden nyugdíjkassza teljesítette a 70 százalékos arányt

Mind a négy magánnyugdíjpénztárnál elérte a tagdíjfizetők aránya a 70 százalékos minimumot áprilisban - derül ki a kasszák honlapján közzétett tájékoztatásokból.

Bővebben




Évszázados harcot vívtak a munkások

Évszázados harcot vívtak a munkások a napi 16 órás munkaidő, a sokszor embertelen körülmények ellen. Sztrájkok, tüntetések halottak, de sikerült. Ezt ünnepeljük ma - akár Munkás Szent Józseffel, a munkások védőszentjével – írja a hir24.hu.

Bővebben




Feketelista.hu: kevesebb munkaadót bírságoltak meg és csökkent a bírság összege is

Kevesebb munkaadót bírságoltak meg tavaly a munkaügyi ellenőrök, mint egy évvel korábban és a bírság összege is alatta maradt a 2013. évinek - közölte a feketelista.hu gazdasági adatbázis csütörtökön.

Bővebben




Ilyen volt az első szabad május elseje

A munkások által elért gazdasági és szociális vívmányokra emlékeznek a munka ünnepén, ami egyébként nem minden országban május elsején van. Budapesten 1919-ben tartották az első, filmfelvételen is dokumentált május elsejei ünnepséget az Andrássy úton, aztán elég nagy szünet jött. Annyira, hogy legközelebb 1946-ban rendeztek ünnepséget, de akkor már megadták a módját, kapásból állami ünnepséget faragtak belőle. A kommunista pártnak ugyanis jól jött az ideológia, hiszen a párt mindig is azt hazudta, hogy a dolgozó népet szolgálja. 1946 május elsejétől kezdve minden évben óriási tömegfelvonulásokat rendeztek. A Fortepan gyűjteményéből, az első két „szabad polgári” május egy fotóiból válogattak az Index szerkesztőségében.

Bővebben