ILO: éles kritika a kormány szakszervezet-ellenes politikájára

Élesen kritizálta a magyar kormány szakszervezet-ellenes politikáját az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetének (ILO) genfi konferenciáján mai felszólalásában Székely Tamás. A Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke a mintegy 190 csatlakozott tagállam munkaadóit, munkavállalóit és kormányokat tömörítő szervezet éves tanácskozásán beszélt egyebek mellett a magyar munkavállalók egyre rosszabb helyzetéről, a hatalomnak az érdekvédelmi szervezeteket erősen megosztó politikájáról, valamint a drámaian romló munkavédelmi állapotokról.

Bővebben




A kormányra panaszkodnak a szakszervezetek

Élesen kritizálta a magyar kormány szakszervezet-ellenes politikáját az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetének (ILO) genfi konferenciáján mai felszólalásában Székely Tamás. A Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke a mintegy 190 csatlakozott tagállam munkaadóit, munkavállalóit és kormányokat tömörítő szervezet éves tanácskozásán beszélt a magyar munkavállalók egyre rosszabb helyzetéről, a hatalomnak az érdekvédelmi szervezeteket megosztó politikájáról, valamint a munkavédelmi állapotokról – írja a Világgazdaság.

Bővebben




Rezsire és ételre megy el a magyar nyugdíj fele

Rezsire és élelmiszerre költik a legtöbbet a magyar nyugdíjasok - derült ki az Allianz európai felméréséből. Szabó Linda, a biztosító kommunikációs vezetője azt mondta: arányában a norvég nyugdíjasok autóra költenek többet, mint az átlag európai, az osztrák nyugdíjasok pedig a szervezett üdülést kedvelik.

Bővebben




Erasmus hallgatók a munkaerőpiacon

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a cégek, vállalkozások szívesen alkalmaznak olyan fiatalokat, akik nemzetközi ösztöndíjprogramokban, illetve külföldi szakmai gyakorlaton vettek részt. Az Erasmus+ program hazai koordinálását végző Tempus Közalapítvány szerint azért, mert ez mind a munkáltatók, mind a munkavállalók számára számos előnnyel jár.

Bővebben




Ausztrália munkavállalói idegesek és kövérek

Az ausztrál munkavállalók körében „nagymértékben” jellemző a rossz idegállapot, a stressz és az elhízás, állapította meg egy nemrég készült tanulmány – írja a Figyelő a BBC nyomán..

Bővebben




Kötelező szakmai gyakorlat

Lassan vége a tanévnek, tanulók és hallgatók ezrei kezdi meg a jól megérdemelt nyári szünetet. Vannak azonban olyanok, akiknek nem csak a strandpart és a fesztiválok lesz a program, mivel kötelező szakmai gyakorlaton kell részt venniük. Lássuk hát milyen adó és társadalombiztosítási vonzata van egy ilyen szakmai gyakorlat keretein belül történő foglalkoztatásnak – olvasható a munkajog.hu-n.

Bővebben




Meg is érkeztek az első külföldről hazacsábított magyar fiatalok

Magyarország hazavárja a gazdasági válság idején külföldön munkát kereső fiatalokat; közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a székesfehérvári Macher kft. telephelyén - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium ma kiadott sajtóközleményében.  Az első magyarok pedig már vissza is jöttek a Gyere haza, fiatal-program kezdeményezésére – írja a Világgazdaság.

Bővebben




A ferihegyi repülőtéren délben felfüggesztették a szabadtéri karbantartási munkát

 A budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren a legmelegebb déli órákban felfüggesztették a tervezett szabadtéri futópálya-karbantartási munkálatokat, a repülőtéri betonon dolgozók számára pedig megkezdték a palackos víz osztását - közölte a Budapest Airport kommunikációs igazgatója pénteken.

Bővebben




Nagyon sokba fáj a cégnek, ha indoklás nélkül küldi el a dolgozót

Nyugat-Európában nagyobb költségekkel járnak az elbocsátások, mint Kelet-Európában. Magyarországot azonban az indoklás nélküli – a magyar szabályok értelmében jogellenes – elbocsátással járó lehetséges maximális költségek tekintetében csak néhány nyugat-európai ország előzi meg, vagyis a régióban a magyar szabályozás védi leginkább a dolgozókat a jogellenes elbocsátással szemben – derül ki a Deloitte közleményéből, melyet a HVG ismertetett.
 

Bővebben




Dolgozni vágyó diákok tízezrei munkaerő-piacon

Jövő héttől hivatalosan is beköszönt a nyári szünidő, így nemsokára dolgozni vágyó diákok tízezrei lepik el a munkaerő-piacot. A fiatalok számos munka- és iskolaszövetkezet közül választhatnak, amelyek segítségével szervezett keretek között végezhetik munkájukat. Hiába azonban a szervezettség, visszaélések így is előfordulhatnak – írja a Népszava.

Bővebben