Álláskeresés a diploma után

Az államvizsga fáradalmai és a diplomaosztó buli után jön a szokásos kérdés, hogyan tovább? Válaszként azonnal megjelenik a diplomás munkanélküliség gondolata. Sajnos ez egy létező jelenség, ezen az átmeneti időszakon nagyjából minden friss diplomás átesik – írja a mon.hu.

Bővebben




Azért mész külföldre mert muszáj, vagy azért mert megteheted?

Menni vagy maradni? Külföldön otthontalannak lenni, vagy itthon céltalanul élni? Megannyi kérdés és lehetőség, amely foglalkoztatja a fiatal munkavállalókat. Az Inside Out című kiállítás valós tapasztalatokból merítve járja körbe a témát – írja a librarius.hu.

Bővebben




Nyilvános lesz, mennyivel keresnek többet a férfiak a nőknél

A brit kormány kötelezően előírná a nagyobb cégek számára, hogy hozzák nyilvánosságra, mekkora különbség van egy munkakörön belül a férfi és női alkalmazottak bére között. David Cameron miniszterelnök nagy jelentőségű lépésnek nevezte a mai javaslatot, amely szerinte a nők bérének növekedéséhez fog vezetni. Jelenleg átlagosan 20 százalékkal kevesebbet keresnek a női alkalmazottak Nagy-Britanniában.

Bővebben




Új jogintézmény: a magáncsőd

Magánszemélyeknél a fizetőképesség vizsgálatára eddig nem került sor. Az adós mulasztása esetén végrehajtást lehetett indítani ellene, amely bizonyos korlátokkal, a teljes vagyonára kiterjedt. Ezen változtat a természetes személyek adósságrendezéséről szóló 2015. évi CV. törvény, amely bevezeti a magáncsőd intézményét – írja az ado.hu.

Bővebben




Az iskola, mint munkahely

A mai magyar iskola hangulatában katonás, de működését tekintve messze nem hatékony. Az ott tanító, többnyire idősebb nők pedig a biztosnak vélt állás miatt hajlandók abban a szocializációs térben benne maradni, ami „kiöli” belőlük az innovációra való hajlandóságot. Az iskoláról, mint munkahelyről, és az ott tanítók korlátairól, lehetőségeiről beszélgettünk Ligeti György szociológussal.

Bővebben




Nem fizethetnek a magánkasszák

Továbbra sem lehet tudni, miként férhetnek a pénzükhöz azok a nyugdíjasok, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy a magánnyugdíjpénztáruktól kapják a járadékukat. A kasszák ugyanis a szabályozás hiányosságai miatt sem egy összegben, sem részletekben nem juttathatják el a félretett pénzeket a pénztártagokhoz. A nyugdíjasok többsége visszatér az állami rendszerbe – írja az mno.hu.

Bővebben




Nyomás alatt a magyar munkavállalók

Az aktív magyar munkavállalók 69 százaléka állandóan küzd a határidőkkel – derült ki a Selfmapping HR teszt legújabb kutatásából. Az időnyomás első számú oka a munkamennyiség, de a szervezetlenség és a váratlanul beeső feladatok is nehezítik a határidők betartását – írja az mmonline.hu.

Bővebben




Hamarabb meghalhat, aki keveset tanul

Egy friss amerikai kutatás szerint növeli az elhalálozási kockázatot, ha valaki hamar abbahagyja az iskolát – írja az eduline.hu.

Bővebben




Az OSZSZ sikeresen befejezte a TÁMOP pályázatát

Az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége által elnyert támogatás értéke 50.000.000 Forint volt. A projekt elnevezése: „Az OSZSZ érdekképviseleti tevékenységét és az egészségügyi ágazati kollektív szerződéskötés előkészítő pályázat”. Célja az OSZSZ humánerőforrás kapacitás fejlesztése, hatékonyságának növelése, az információáramlás biztosítása, tagtoborzás és az ágazati kollektív szerződés előkészítése volt. A pályázatban az OSZSZ mind az 5 tagszakszervezete részt vett.

Bővebben




A hét kérdése: bizonyítási kötelezettség

Kit terhel a munkáltatónak a munkavállaló által okozott anyagi kár bizonyítási kötelezettsége? – a kérdésre a munkajog.hu szakértője válaszol.

Bővebben