Startlaphoz Csatlakozz!

A tavaly létesült 741 ezer új brit munkahelyből 174 ezret töltöttek be külföldiek

Sorra távoznak Angliából a román és bolgár vendégmunkások

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 18. vasárnap, 15:29

A brit európai uniós tagságot ellenző Függetlenségi Párt, a UKIP egyik politikusa januárban azzal próbált riadalmat kelteni, hogy híresztelni kezdte: mivel bolgárok és románok előtt is szabaddá tették a munkavállalást Angliában, akár másfél millióan elindulhatnak közülük a szigetország felé, el fogják venni az álláslehetőségeket a brit őslakosság munkakeresőitől. A jóslat nem vált be, mi több: újabban csökken az angliai bolgárok és románok száma – olvasható az inforadio.hu oldalán.

   Amióta január elsején, az Európai Unió szabályai értelmében román és bolgár állampolgárok előtt is megnyílt a munkavállalás lehetősége a társországokban, elindult a munkaerő-vándorlás a fejlettebb gazdasággal rendelkező uniós vidékek felé, de Nagy-Britanniába nem özönlöttek százezrével. A bolgár és román vendégmunkások száma jelenleg összesen mintegy 122 ezer fő a szigetországban. 

   Legújabban pedig kezdenek elszállingózni ezek a dél-kelet európai munkavállalók, háromezerrel csökkent a számuk. Németországban ugyanis magasabbak a bérek, jobbak a munkakörülmények, amellett a német nagyvárosokban, ahol a legtöbb elhelyezkedési lehetőség akad, nem olyan színvonaltalanok s egyben drágák az albérletek, mint a briteknél. Tehát megkezdődött az átköltözés. 

   Bár a UKIP párt továbbra is riogat, különösen most, az uniós választások előtt, az a statisztikai tény, hogy az elmúlt évben létesült 741 ezer új brit munkahelyből csak 174 ezret töltöttek be külföldiek. Persze, jönnek, jövögetnek, elsősorban a lengyelek, és a magyarok száma is emelkedik. 

   Nincs pontos adat arra, hány magyar vendégmunkás dolgozik jelenleg Nagy-Britanniában, úgy tudni, talán 300.000, főként a szolgáltatóiparban. A lengyelek több mint háromszor ennyien vannak. S jön a nyár, a mezőgazdasági idénymunkák ideje. A földeken, a gyümölcsösökben keményen kell dolgozni, sok helyen nem jut más a munkavállalónak, mint spártai színvonalú tömegszállás. Erre végképp nem fűlik az angolok foga, a komlószedést, almaszedést, hosszú évtizedek óta roma idénymunkások végzik. 

   Várható azonban, hogy ezekre a hónapokra újra felszökken Angliában és Skóciában a bolgár vagy román vendégmunkások száma, hiszen a mezőgazdasági munkák végzéséhez különösebb nyelvtudásra sincs szükség. A magyarok esetében az a nagy kérdés: hányan térnek végül vissza.
 
Forrás: inforadio.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Sorra távoznak Angliából a román és bolgár vendégmunkások.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector