Startlaphoz Csatlakozz!

Vesztegetés vagy sem?

Matat még a hálapénzzel az ügyészség

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 21. szerda, 10:16

Az ügyészség sem boldogul könnyen azzal a jogi helyzettel, amit a Büntető Törvénykönyv (Btk.) tavaly nyári módosítása idézett elő hálapénz ügyben – olvasható a Népszabadságban.

   A Magyar Rezidens Szövetség április közepén Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult, hogy végre tisztázódjon: vesztegetés vagy sem a paraszolvencia, büntethető-e az orvos a hálapénz elfogadásáért? Ellentmondásos helyzetet teremt ugyanis, hogy a munka törvénykönyve szerint megengedett a hálapénz elfogadása, a Btk. egyik paragrafusa alapján viszont a jogtalan előny vagy ígéret elfogadása szabadságvesztéssel járó bűntett.
 
   A legfőbb ügyész a felvetett problémát valósnak nevezte és ígéretet tett arra, hogy egy-két héten belül válaszolni fognak. Hozzátette azt is, hogy nincs tudomása arról, hogy hasonló eset miatt eljárás indult volna, ugyanakkor megvizsgálják, hogy mit mond a törvény, mi lehetett a jogalkotó szándéka, és ez alapján alakítják ki álláspontjukat. Mint mondta: ez nem egy szokványos forma, az ügyészség nem szokott ilyen állásfoglalásokat kiadni. Előrevetítette azt is, hogy elképzelhető, a jogalkotót is megkeresik ebben a kérdésben.
 
   A legfőbb ügyész ígérete óta négy hét telt el, a Népszabadság érdeklődésére a hivatal sajtóosztályának munkatársa azt mondta: még nincs kész a válasz, de dolgoznak rajta és további türelmet kért.
 
   Januárban a Népszabadság is megpróbálta tisztázni az ügyet és megkérdezte az Emberi Erőforrások Minisztériumát, mi az álláspontja e kérdésről, a Btk. paragrafusa mellett elfogadhatják-e az orvosok továbbra is hálapénzt. Akkor a minisztérium nyugtatta az orvosokat: fogadják el a borítékokat, nem lesz bajuk.
 
  A Magyar Kórházszövetség ezt megelőzően decemberben kért kormányzati állásfoglalást a hálapénzről, miután egy szakmai konferencián Gellér Balázs jogász arra figyelmeztettet: korántsem megnyugtató a helyzet, továbbra is fönnáll a munka törvénykönyve és a Btk. egyik paragrafusa között az ellentmondás: a jogtalan előny vagy ígéret elfogadása szabadságvesztéssel járó bűntett. A tárca akkor megnyugtatta a kórházszövetség elnökét is: a jövőben sem lesz következménye, ha elfogadják a pénzes borítékot. Továbbra is elegendő, ha a kórház igazgatója – mint ahogyan ezt már tavaly valamennyien megtették – engedélyezi a pénz elfogadását.
 
   A Magyar Rezidens Szövetség és a Szinapszis Kft. legfrissebb hálapénz felméréséből kiderült, a betegek nagy többsége (63 százaléka) az orvos megválasztásáért fizet. Azt gondolja, ha saját orvosa van, jobb minőségű ellátást, nagyobb személyes törődést kaphat. Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) elnöke a kutatást bemutatóján azt mondta: legkésőbb a most kezdődő kormányzati ciklus végére ki kell alakítani azt a keretrendszert, amely mentén lehetségessé válik a hálapénzrendszer megszüntetése. Utalt arra: a paraszolvencia azért sem fenntartható, mert sérül a bizalmon alapuló orvos-beteg viszony.
 
Forrás: Népszabadság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Matat még a hálapénzzel az ügyészség.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector