Startlaphoz Csatlakozz!

Kötelesség és kompromisszum

Kinek kellene fizetni a munkába járás költségeit?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 25. vasárnap, 09:20
 
Biztosan sokszor merült már fel az Ön munkahelyén is, hogy vita alakult ki a munkáltató és a dolgozó között, amikor a munkába járás költségeiről volt szó. Többek között olyan kérdésekre kerestük a választ, hogy mit tehet a munkavállaló, ha lakhelye távol van a munkahelyétől? Mi számít távolnak? Mikor, mit és mennyit köteles téríteni a munkaadó? – olvasható a hir6.hu oldalán.
   
   A munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítést a 39/2010. (II. 26.) Korm. rendelet szabályozza.
 
   Ez alapján, ha a munkavállalónak a lakóhelyétől (bejelentett tartózkodási helyétől) közigazgatásilag eltérő helyen (településen) van a munkahelye, akkor a munkáltató köteles a bérlet- vagy menetjegy-költségét megtéríteni. A megtérítés szempontjából a lakó/tartózkodási hely és a munkahely között minimális vagy maximális távolság nincs előírva. - tájékoztatott minket dr. Nagy Ágnes, a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója.
 
Milyen közlekedési eszközökön érvényes ez?
 
   Belföldi vagy határon átmenő országos közforgalmú vasút 2. kocsiosztályán, helyközi (távolsági) autóbuszjáraton, elővárosi buszon, HÉV-en, menetrend szerint közlekedő hajón, kompon vagy réven és légi közlekedés esetén is. - olvasható a jogszabályban.
 
   A személygépjárművel történő munkába járás költségeit a munkáltató csak abban az esetben köteles téríteni, ha egyáltalán nincs közösségi közlekedés a lakóhely (bejelentett tartózkodási hely) és a munkavégzés helye között, vagy a munkarend miatt annak igénybevétele aránytalan nehézséget jelentene, illetve a munkavállaló mozgáskorlátozottsága vagy súlyos fogyatékossága miatt nem tudná igénybe venni a közösségi közlekedést. Egyéb esetekben a munkáltató eldöntheti, hogy biztosítja-e a személygépkocsival történő munkába járás költségeit. - közölte dr. Nagy Ágnes.
 
Mennyit kell megtéríteni?
 
   Bérlet és menetjegy költségek esetén a munkáltatónak a jegy vagy bérlet árának legalább 86%-át meg kell téríteni. Autóval történő közlekedés esetén pedig 9 forintot köteles kilométerenként fizetni.
 
   Rossz hír viszont, hogy ha egy közigazgatási területen belül van a lakhely és a munkavégzés helye (például a fővárosban), akkor a munkáltató nem köteles a munkába járás költségét megtéríteni.
 
   Az természetesen más kérdés, ha a munkáltató saját maga úgy dönt, hogy a munkavállalói számára – esetleg béren kívüli juttatás formájában – megtéríti a havi bérlet költségét. Éppen ezért érdemes már az elején tisztázni mindezt a munkáltatóval. Kötelezni ugyan nem lehet, de még van esély, hogy valamiféle kompromisszumot kössünk.
 
Forrás: hir6.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kinek kellene fizetni a munkába járás költségeit?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector