Startlaphoz Csatlakozz!

Az adminisztratív munkakörök a legkedveltebbek

Hol érdemes diákmunkát vállalni?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 25. vasárnap, 11:55

 Közeleg a nyári szünet, ami a diákoknak a pihenés mellett a pénzkereseti lehetőség időszakát is jelenti. Megyénkben az adminisztratív munkakörök a legkedveltebbek, a mezőgazdasági foglalkozások kevésbé népszerűek – írja a szoljon.hu.

   – Valószínűleg egy szolnoki élelmiszerüzletben dolgozom majd eladóként a nyári hónapokban.  Nem veszem igénybe hozzá munkaközvetítő segítségét, mert már ismernek ott – mondta a szolnoki Kocsis Bettina.
 
  – Érettségi után egy évig Németországban dolgoztam bébiszitterként, ami nagyon jó lehetőség volt a nyelvgyakorlásra – folytatta. 
– A neten számtalan hirdetést látni, melyen családok keresnek két–három hónapra a gyerekük mellé felvigyázót. Talán belevágok majd, hiszen ott akár 350–400 eurót is kaphatok havonta – tette hozzá.

   Többen vannak persze azok, akik itthon néznek munka után.
 
   A jászberényi Princinger Gabriellának hosszú távú tervei vannak, és minden évben félrerakja a fizetését. Volt, hogy ruhákat kellett címkéznie egy üzletben, de dolgozott kenyérgyárban is. A diákmunka-közvetítőn keresztül szerzi az állásokat, minimálbér körüli összeget keresett tavaly. Három év alatt szép kis summája gyűlt így össze, amelyet szeretne valamelyik bankban kamatoztatni. 


   – Állandó az igény a diákmunkára, nyári szünet elején, a tanév végén azonban csúcsszezon van – közölte Gál József, a szolnoki Diákmunka Központ Iskolaszövetkezet elnöke. 
– Legnépszerűbbek az adminisztratív munkák, de a mezőgazdasági jellegű tevékenységeket nem nagyon keresik a diákok, mert főként humán beállítódásúak, kevésbé szeretik a kétkezi munkát. A fiatalokat részletesen tájékoztatjuk a munkavégzés feltételeiről, körülményeiről, mielőtt kiközvetítenénk őket valamelyik munkahelyre. Május 29-én délután három órakor a TISZApArt Moziban tartok diákmunkáról szóló ingyenes tájékoztatót, melynek során szó lesz arról is, hogy mire figyeljenek oda a fiatalok munkába álláskor.
 
Nem kell már iskolalátogatási igazolás
 
   Az évközben végezhető felkapott munkalehetőségek, mint például az adminisztratív, szakmai ajánlatok nyárra kibővülnek a szezonális tevékenységekkel, több cégnél a szabadságolások idejére alkalmaznak diákokat. Ilyenkor jellemzően nyaralásra, fesztiválra vagy a tanulmányaik finanszírozására gyűjtenek a fiatalok – olvasható a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége közleményében.
A munkavállalás alapfeltétele, hogy a diák nappali tagozatos jogviszonnyal rendelkezzen. A 18 évnél fiatalabbak csak szülői engedéllyel vállalhatnak munkát, míg 15–16 éves kor között csak szünidőben lehet dolgozni. A betöltött tizenhatodik életév mellett bankszámla, érvényes tb- és adóazonosító jel, diákigazolvány is szükséges a fiatalok alkalmazásához. Iskolalátogatási igazolás immáron nem szükséges.
Jellemző, hogy nyolc órában és átlagosan egy hónapra vállalnak munkát a fiatalok. Akik betérnek hozzánk, általában nyaralásra, fesztiválra, új telefonra gyűjtenek, nem jellemző, hogy a megélhetésüket fedezik a keresetükkel. Persze előfordul, hogy az albérletük költségeihez járulnak hozzá vagy megélhetésre fordítják azt az összeget, amit megkeresnek. De általában azok tesznek így, akik iskolaidőben vállalnak munkát – tette hozzá.
Gál József elmondta, hogy aki betöltötte a tizenötödik életévét, az szülői engedéllyel dolgozhat a tanítási szünetekben. Aki már elmúlt tizenhat éves, az már nemcsak a szünetekben, hanem tanév közben is vállalhat munkát.
 
   – Előfordult, hogy tizennégy évesek is szerettek volna dolgozni, de a munka törvénykönyve ezt nem teszi lehetővé – folytatta Gál József. 
– A cégek vezetői inkább a tizennyolc évet betöltött fiatalokat keresik, ha nyári munkáról van szó. Fontos, hogy minimum 490 forintos órabért a diákoknak kézhez kell kapniuk. Ennél kevesebb pénzért nem lehet foglalkoztatni a fiatalokat. Mint említettem sokan irodai vagy számítógépes munkát szeretnének vállalni, ilyenekből azonban kevés a kínálat. Jellemző, hogy a szabadságon levő dolgozókat pótolják a diákokkal és az is, hogy az ilyenkor megnövekedett megrendelések teljesítését biztosítják a fiatal dolgozókkal – tette hozzá.
 
Forrás: szoljon.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Hol érdemes diákmunkát vállalni? .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector