Startlaphoz Csatlakozz!

Mi számít szolgálati időnek?

Vezető tisztségviselő nyugdíjba menne

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 25. vasárnap, 14:00
 
 Olvasónk tíz éve tisztségviselője egy alapítványnak, és emellett nincs munkaviszonya, csak rehabilitációs ellátásban részesül. Azt tudakolta az Adózónától: a tisztségviselői jogviszony biztosítási időnek, szolgálati időnek számít-e, és ha igen, hogyan kell kérelmezni, igazolni? Kérdésére Winkler Róbert nyugdíjszakértőnk válaszolt – írja az adozona.hu.

   A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (Tbj.) 5. § (1) bekezdés g) pontja meghatározza, hogy e törvény alapján biztosított a díjazás ellenében munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében személyesen munkát végző személy, amennyiben az e tevékenységéből származó, tárgyhavi járulékalapot képező jövedelme eléri a minimálbér harminc százalékát – idézte a jogszabályt Winkler Róbert. A Tbj. 5. § (2) bekezdése pedig arról rendelkezik, hogy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében munkát végző személynek kell tekinteni, többek között, az alapítvány tisztségviselőjét, amennyiben a járulékalapot képező jövedelemnek minősülő tiszteletdíja eléri az (1) bekezés g) pontjában meghatározott összeget.

   Amennyiben tehát a tárgyhavi tiszteletdíja eléri a minimálbér harminc százalékát, úgy abban az esetben az alapítványi tisztségviselő biztosított lesz, és ezen jogviszonya alapján nyugdíjjogosultságnál figyelembe vehető szolgálati időt is szerezhet.

   Szakértőnk felhívta a kérdező figyelmét arra, hogy amennyiben a tiszteletdíja nem éri el a minimálbér összegét, csupán arányos szolgálati időre szerezhet jogosultságot.

   Tájékoztatta továbbá az Olvasót arról, hogy amennyiben rehabilitációs ellátását 2012. január 1-jétől külön közigazgatási döntéssel állapították meg és nyugdíjjárulékot is vontak belőle, úgy abban az esetben az ellátás folyósításának időtartama szolgálati időnek minősül.

  Szolgálati idejének igazoltatását adategyeztetési eljárás kezdeményezésével kérelmezheti. Felhívta a figyelmet arra, hogy az adategyeztetés kezdeményezésére kizárólag elektronikus úton, ügyfélkapus azonosítással van lehetőség. Az ügyfélkapus regisztráció megléte esetén a kérelmet a Központi Rendszer – www.magyarorszag.hu – elektronikus felületén, a „Nyugdíjbiztosítási adategyeztetés” menüpont választásával, illetve awww.onyf.hu oldalról indítható az Általános Nyomtatvány Kitöltő (ÁNYK) programban található nyomtatványok kitöltésével és beküldésével.
 
Forrás:  adozona.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Vezető tisztségviselő nyugdíjba menne.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector