Startlaphoz Csatlakozz!

A tagok egyre többet fizetnek a pénztárakba, kevesebb a kilépő, lassul a lemorzsolódás

Ezermilliárd forint fölött az önkéntes kasszák vagyona

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 26. hétfő, 12:26
 
Március végére átlépte az ezer milliárd forintos lélektani határt a hazai önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adataiból. A negyedév végén 49 ilyen nyugdíjkassza működött, akárcsak a tavalyi év végén, ez a szám azonban hamarosan csökkenhet, a piaci konszolidáció ugyanis nem állt meg, legutóbb az ING Nyugdíjpénztár küldöttgyűlése döntött arról, hogy az önkéntes ág beolvad az Aranykorba – írja a Világgazdaság.

   A taglétszám 2008 ősze óta tartó folyamatos csökkenése lassulni kezdett, az első negyedévben kevesebb mint 2800-zal csökkent az ügyfélszám, így március végén 1,182 millió önkéntes nyugdíjpénztári tag volt. Az idei első három hónapban ugyan kevesebb új belépő volt, mint egy évvel korábban, a kilépők és a szolgáltatást kérők száma viszont szintén esett. A pénztártagok egyre tudatosabbnak tűnnek, évről évre egyre kevesebben döntenek úgy, hogy kiveszik a megtakarításukat a tízéves várakozási idő letelte után akár azon az áron is, hogy magas adóterhet kell fizetniük.
 
   Jó hír a kasszáknak, hogy a csökkenő taglétszám ellenére a tagdíjbevételek nőttek. Az idei első negyedévben több mint 10 százalékkal több befizetés volt, mint tavaly, ezek együttes összege meghaladta a 20 milliárd forintot. A tagok által egyénileg befizetett tagdíj aránya folyamatosan növekszik, lassan eléri a 60 százalékot. A tagság egyébként a tavalyinál csaknem 14 százalékkal fizetett be több tagdíjat az idén, de ezúttal a munkáltatók is növelték a nyugdíjcélú megtakarításokhoz való hozzájárulást mintegy 6,4 százalékkal.
 
   A pénztárak a befektetéseiken az első negyedévben 16,2 milliárd forintnyi nettó hozamot értek el, ami a teljes portfólióra vetítve lapunk számításai szerint évesítve nagyjából 6,7 százalékos teljesítményt jelent. Ez nagyjából egybevág a Stabilitás Pénztárszövetség adataival, a szervezet tagjai az első negyedévben 7 százalékos hozamot értek el évesítve. A szektor szinten 1010 milliárd forintosra hízott portfólió 61 százaléka volt magyar állampapírokban, a befektetési jegyek aránya valamivel több mint 24, a közvetlen részvénybefektetéseké kevesebb mint 4 százalék volt a negyedév végén.
 
   Az önkéntes nyugdíjkasszák továbbra is veszteségesek. Az idei első negyedévben 132 millió forintos deficitet halmoztak fel, ez azonban kevesebb mint kétharmada a tavalyinak. A kasszák működési bevétele ugyanis több mint 12 százalékkal gyarapodott köszönhetően a növekvő díjbevételnek, miközben a működési kiadásaik mindössze 5,3 százalékkal nőttek.
 
   A magánnyugdíj-pénztári szektorban 62 382 főre csökkent a tagok száma. A negyedév végén működő nyolc pénztár – amelyek közül már csak négy tervezi a fennmaradást – 2,185 milliárd forintos hozamot ért el a 194,8 milliárd forintos portfólión, ami évesítve körülbelül 4,56 százalékos hozamnak felel meg. A magyar állampapírok aránya megközelíti az 56 százalékot. A részvények 11, a befektetési jegyek csaknem 25 százalékot tesznek ki az alapok vagyonából. A jóformán bevételek nélkül maradt magánkasszák továbbra is veszteségesek, az első negyedévben 157 millió forintos mínuszt halmoztak fel.
 
Forrás: Világgazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Ezermilliárd forint fölött az önkéntes kasszák vagyona.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector