Startlaphoz Csatlakozz!

Bérük átlagosan 17 százalékkal marad el az átlagos bruttó keresettől

Kevesebben dolgoznak a nonprofit szektorban

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 26. hétfő, 14:27

Kevesebben dolgoznak a civil szervezeteknél és alapítványoknál, az önkéntesek munkájának a jelentősége viszont egyre nő – olvasható a Napi Gazdaságban.

   Csökkent a nonprofit szférában dolgozók száma, de az itt tevékenykedők létszáma így is az összes foglalkoztatott négy százalékát teszi ki. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint 2012-ben 144 ezren dolgoztak ebben a szektorban, ez négyszázalékos visszaesés az előző évhez képest. A teljes létszámon belül a főállásban, teljes munkaidőben foglalkoztatottak száma 95 ezer, a részmunkaidőben, illetve nem teljes állásban jelen levőké pedig 49 ezer volt − átszámítva ez 116,5 ezer főállású dolgozó munkájának felel meg. Az itt foglalkoztatottak 68 százaléka nonprofit gazdasági társaságokban, alig több mint egynegyedük pedig egyesületeknél vagy alapítványokban tevékenykedett. A szektor munkavállalóinak túlnyomó része a fővárosban és a megyeszékhelyeken volt alkalmazásban 2012-ben.
 
   Ami a kereseti lehetőségeket illeti, a szektorban dolgozók bére átlagosan 17 százalékkal marad el az átlagos bruttó keresettől. Az embereket nyilvánvalóan nem a pénz motiválja elsősorban, hiszen 2012-ben több mint félmillió önkéntes segítette a szektor munkáját. Munkájuk becsült értéke 54 milliárd forint volt.
 
  Az önkéntesek segítsége főleg a kisebb szervezetek számára nagy jelentőségű. A KSH számításai szerint az 50 ezer forint alatti bevételi kategóriában az önkéntes munka értéke meghaladta a bevétel 21-szeresét − hozzá kell tenni azonban, hogy a nagyobb szervezeteknél (az 50 és 500 ezer forint közötti bevétellel rendelkezőknél) is jelentős súlya volt az önkénteseknek, itt a bevétel kétszeresét érte el munkájuk értéke. 
 
   Bár a legtöbb szervezetnél, amely a nonprofit szektorban végez tevékenységet, a fizetett foglalkoztatottak adják a munkát végzők nagy részét, a klasszikus civil szervezeteknél a 37 százalékot is eléri az ingyenes munkát végzők aránya.

Forrás: Napi Gazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Kevesebben dolgoznak a nonprofit szektorban.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector