Startlaphoz Csatlakozz!

Rosszabbak a nők kilátásai

Már több nőnek van diplomája, mint férfinak

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 26. hétfő, 17:56
 
20 évvel ezelőtt még jóval több férfinak volt diplomája, mint nőnek. Ez a trend megfordult: a népszámlálási adatok szerint közel 200 ezerrel több nő végzett egyetemet, mint férfi – írja a profession.hu.

  Előnyben vannak a nők az iskolázottság szempontjából: iskolaévekben mérve az iskolázottságuk meghaladja a férfiakét, sőt a fiatalabb korosztályokban jelentős a különbség a nők javára - derül ki egy KSH-tanulmányból.
 
   Az adatok szerint a kereső nők nagyobb arányban rendelkeznek befejezett középiskolai és felsőfokú végzettséggel. Nagyok a generációs különbségek is a nemek szerint: a fiatal dolgozó nők iskolázottsága lényegesen meghaladja a férfiakét.
 
  Az Oktatási Hivatal adatai szerint 2001 óta a hallgatók több mint fele nő minden évben: 2004-ben voltak a legtöbben, akkor a tanulók 58,2 százaléka került ki a szebbik nem soraiból.
 
Rosszabbak a nők kilátásai
 
  Bár manapság több nő szerez diplomát, mint férfi, egy kutatás szerint a frissdiplomások közül mégis a férfiaknak és a jó családi háttérrel rendelkezőknek van a legnagyobb esélyük arra, hogy sikeres karriert fussanak be. A két nem közötti különbség nemcsak a fizetésben mutatkozik, hanem a munkakeresés időtartamában, valamint a vezető beosztásban való arányukat nézve is - mindhárom szempontból a férfiaknak kedvez a statisztika - derült ki az Educatio Nonprofit Kft. által készítetttanulmányból.
 
   A frissdiplomás férfiak hamarabb találnak munkát, mint a nők. A férfiaknak átlagosan 3,6 hónap alatt sikerült elhelyezkedniük a kutatás adatai szerint, míg az azonos végzettséggel bíró nőknek ez valamivel több mint 4 hónap alatt. A pályakezdő diplomások között a vezető beosztásban lévő férfiak aránya csaknem 29 százalék, míg a nőké csaknem 10 százalékkal kevesebb, mindössze 17 százalék.
 
  A nem szakterületen végzett munka nagyobb mértékben érinti a női diplomásokat, a végzés utáni években, csaknem egynegyedüknek nem sikerült végzettségükkel egybevágó munkát találniuk, a férfiak esetében ez az arány 19 százalék.
 
  Az is erősíti a különbségeket, hogy diplomájuk ellenére a nők nagyobb arányban végeznek olyan munkát, amely nem igényel felsőfokú végzettséget, ez az ötödökre jellemző, a férfiaknál ez az arány 15 százalék.
 
  A nőket érinti a családgondozás miatti rövidebb-hosszabb munkamegszakítás, ami okán a korábban megszerzett ismereteik elavulnak - hívja fel a figyelmet a KSH tanulmánya.

Forrás: profession.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Már több nőnek van diplomája, mint férfinak.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector