Startlaphoz Csatlakozz!

Több humánerőforrás-beruházásra van szükség

Andor László: jobb munkakörülményeket kell teremteni Európában

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 27. kedd, 14:31

Európában jobb munkakörülményeket kell teremteni, és több humánerőforrás-beruházásra van szükség, mert ezek hozzájárulnak a munkaerő termelékenységének javulásához és az európai gazdasági növekedéshez - mondta Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért, és társadalmi összetartozásért felelős európai uniós biztos kedden Budapesten.

    Andor László a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetségének rendezvényén kiemelte: a munkakörülmények javítása a demográfiai folyamatok miatt is fontos, mert az európai munkaerő-állomány egyre zsugorodik és idősödik; az Európai Unió (EU) ezért pénzügyi forrásokkal is támogatja a munkakörülménynek jobbá tételét.    Az európai parlamenti választások eredményével kapcsolatban úgy fogalmazott: Európa szerte "sokan beszélnek populizmusról, a szélsőjobb megerősödéséről, az euroszkepticizmus jelenségéről, illetve ennek a három jelenségnek a különféle átfedéseiről". Az uniós biztos szerint még sokáig fogják elemezni azt, hogy ezek milyen problémák, válságok kifejeződései, azonban az a többség, amely a jelenlegi bizottság mögött áll az Európai Parlamentben,  lényegében változatlan marad a következő időszakban is. 

    A Barroso-bizottságot megszavazó három politikai tömb - a jobbközép Európai Néppárt, a szocialisták és szociáldemokraták, valamint a progresszívek, és a liberális pártszövetség - valamilyen fokú veszteséget ugyan elszenvedett a mostani EP-választásokon, mégis azt lehet mondani, hogy ez a szövetség valószínűleg a következő bizottság mögött is könnyen összeáll  - vélekedett Andor László. 

    A biztos szerint továbbra is arra kell koncentrálni, milyen gazdasági helyzetben van az EU, és hogy melyek azok a feladatok, amelyek a gazdasági és szociális helyzet javítását lehetővé teszik. Kifejtette, hogy hat év gazdasági, pénzügyi válság után az EU ismét a fellendülés fázisában van, de továbbra is probléma a polarizáció: az unió úgy jön ki a gazdasági válságból, hogy a korábbiaknál sokkal nagyobb aszimmetriák jellemzik. 

    Andor László felidézte azt a nemrégiben nyilvánosságra hozott bizottsági felmérést, amelyből kiderült, hogy a magyarok 56 százaléka szerint az országban rosszak a munkakörülmények, míg az EU-átlag 43 százalék. Ugyanakkor a magyarok alig 40 százaléka véli úgy, hogy a munkakörülmények romlottak az elmúlt években, míg az uniós átlag 57 százalék. Kifejtette, hogy a felmérés szerint a hosszú, 13 órát meghaladó munkanapok az elégedetlenség legfőbb forrásai, emellett nő a munkahelyi stressz, hiányzik a foglalkoztatás biztonsága, és egyre több munkavállalóval kötnek részidős vagy határozott munkaidős szerződést. 

    A felmérés eredményei - amelyekből fokozódó polarizáció látszik észak és dél között - kettős kihívást állítanak az EU elé: meg kell vizsgálni, hogyan lehet fenntartani a jó körülményeket ott, ahol a dolgozók elégedettek, illetve hogyan lehet a szakadékot bezárni, a különbségeket csökkenteni. 

     Andor László kitért arra, hogy a munkavédelem kulcskérdés az EU-ban jelenleg, és főként a fiatalok, idősebb munkavállalók, valamint a nők - különösen a gyermekes anyák - munkaerő-piaci integrációja nehéz. Az európai uniós stratégiák segítéségével ugyanakkor komoly eredményeket sikerült elérni: az elmúlt 15 évben gyors ütemben csökkentek a munkahelyi balesetek, különösen a halálos kimenetelűek.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Andor László: jobb munkakörülményeket kell teremteni Európában.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector