Startlaphoz Csatlakozz!

Egyre többen folytatják tanulmányaikat külföldi felsőoktatási intézményben

Milyen ellátás jár a külföldön tanulóknak?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 28. szerda, 10:16
 
Ma már egyre több fiatal dönt úgy, hogy tanulmányaik folytatására külföldi felsőoktatási intézményt választanak. De vajon hol és hogyan lesznek jogosultak az ingyenes egészségügyi ellátásra? Az RSM DTM blogbejegyzése választ ad a kérdésre.
 
   Vannak, akik az ERASMUS, vagy más ösztöndíjjal csak rövidebb időre mennek el egy külföldi egyetemre vagy főiskolára, de vannak, akik felsőoktatási tanulmányukat egy másik országban teljesítik.
 
   A külföldön tanulmányt folytató diákokat több csoportra bonthatjuk. Az egészségügyi szolgáltatásra jogosultság ugyanis különbözőképpen alakul aszerint, hogy kiskorú vagy nagykorú személy folytat-e külföldi tanulmányokat, illetve, hogy a nagykorú tanuló vagy nappali tagozatos hallgató külföldi tanulmányai alatt is rendelkezik-e magyarországi tanulói/hallgatói jogviszonnyal vagy sem.
 
   A kiskorúaknak ugyanis, ha tanulmányaikat külföldön folytatják, feltétel nélkül megmarad az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságuk Magyarországon, amennyiben magyar állampolgárok, és van magyarországi bejelentett lakóhelyük.
 
   Nagykorúak esetében azonban vizsgálni kell a tanulói, hallgatói jogviszonynak a magyarországi fennmaradását, illetve megszűnését. Amennyiben a nagykorú magyar állampolgár úgy folytat külföldön tanulmányokat, hogy ezen időtartam alatt a nappali tagozatos magyarországi tanulói vagy hallgatói jogviszonya továbbra is fennáll, akkor külön járulékfizetés nélkül jogosult lesz az egészségügyi ellátásokra Magyarországon (természetesen ez esetben is feltétel a belföldi bejelentett lakóhely).
 
   Az a nagykorú magyar állampolgár azonban, aki külföldi felsőoktatási intézményben úgy kívánja folytatni tanulmányait, hogy közben magyarországi tanulói/hallgatói jogviszonyát megszünteti, automatikusan nem válik jogosulttá a magyarországi egészségügyi ellátásokra. Ekkor két eset lehetséges: amennyiben a nagykorú tanulónak/hallgatónak megmarad a magyarországi lakcíme, úgy belföldinek minősül, ami azt vonja maga után, hogy egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettsége keletkezik 6 810 Ft/hó összegben, melyet a lakhelye szerint illetékes NAV felé kell megfizetnie. Ezen összeg megfizetését természetesen hozzátartozó vagy egyéb személy is átvállalhatja. Amennyiben viszont magyarországi lakóhelye is megszűnik, úgy bár fenti járulék megfizetésére nem lesz kötelezett, de a szükséges egészségügyi ellátásra is csak a tanulói jogviszony szerinti EGT-állam által kibocsátott Európai Egészségbiztosítási Kártya használatával lesz jogosult.
 
   Fenti esetekben az adott külföldi állam belső jogszabályai döntik el, hogy a diák a külföldi államban milyen egészségügyi ellátásra lesz jogosult. Az EGT-tagállamaiban az Európai Egészségbiztosítási Kártya jogosítja fel a diákokat az orvosilag szükséges ellátások igénybevételére. Azonban egyes tagállamokban a diákot – ott folytatott tanulmányaiból fakadóan – akár teljes egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság is megilletheti.


Európai Egészségbiztosítási Kártya – biztos, ami biztos
 
   A Magyarországon egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyek, akik Magyarországon, vagy az Európai Gazdasági Térség (EGT) más tagállamában rendelkeznek állandó lakóhellyel, egy másik tagállamban vagy szerződő államban a magyar egészségbiztosítás terhére vehetnek igénybe bizonyos – orvosilag szükséges – egészségügyi szolgáltatásokat. Ezen ellátásokra való jogosultság az Európai Egészségbiztosítási Kártyával igazolható.
 
   A kártya bármely egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervnél személyesen vagy írásban igényelhető, kiskorúak esetén a törvényes képviselő által.
 
   A kártya a kiállítástól számított 3 évig érvényes. Abban az esetben, ha a kártyabirtokos magyarországi egészségbiztosítási jogosultsága az Európai Egészségbiztosítási Kártyán feltüntetett érvényességi idő alatt megszűnik, a kártyát haladéktalanul vissza kell szolgáltatni az azt kiállító egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervnek. Ebben az esetben új kártyát az egészségbiztosítási jogosultságot megalapozó jogviszony szerinti másik EGT tagállamban lehet megigényelni.
 
    A szolgáltatás orvosilag szükséges jellegét a kezelőorvos bírálja el, ennek megfelelően a kártyával közvetlenül az adott tagállam egészségbiztosítási szervével szerződéses kapcsolatban álló egészségügyi szolgáltatóhoz kell fordulni. Az egészségügyi szolgáltatónak úgy kell ellátnia a magyar biztosítottat, mintha az adott tagállamban lenne biztosított.
 
    Ez egyben azt is jelenti, hogy:
a kártyát csak az adott állam társadalombiztosítási szervével szerződött szolgáltató fogadja el,
az adott állam társadalombiztosítása/egészségügyi szolgáltató által nyújtható ellátások igénybevétele esetén, és
az adott tagállamban biztosítottak által is fizetendő önrészekre/kötelező hozzájárulásokra a kártya nem nyújt fedezetet.
 
  Ha a gyermeke külföldön folytatja tanulmányait, mindenféleképpen nézze meg a vonatkozó szabályokat és vizsgálja meg, hogy a gyermeke milyen jogcímen kerül ki külföldre tanulni, és hogy szükséges-e esetleg itthon megfizetni az egészségügyi hozzájárulást vagy sem.
 
Forrás: Rsm Dtm blog

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Milyen ellátás jár a külföldön tanulóknak?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector