Startlaphoz Csatlakozz!

AB: törvénytelenség az Mt.-ben

A munka törvénykönyve átvilágításának folytatását követeli a vegyipari szakszervezet

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 28. szerda, 14:43
 
A munka törvénykönyve átvilágításának folytatását követeli a vegyipari szakszervezet (VDSZ) annak kapcsán, hogy az AB megállapította, alkotmányellenes az Mt.-nek azon pontja, amely szerint a várandós nőknek csak akkor jár felmondási védelem, ha állapotuk megváltozásáról már korábban beszámoltak a főnöknek. A szakszervezet elégedett a döntéssel, és elvárja, hogy a jogalkotók gyomlálják ki a törvénykönyvből a munkavállalók sérelmére a nemzetközi egyezményekkel is szembemenő összes passzust. Az érdekvédők ebben készséggel segítenek.  

   A VDSZ elégedett az Alkotmánybíróság döntésével, amely szerint alaptörvény-ellenes a munka törvénykönyvének (Mt.) a várandós nők felmondási védelmére vonatkozó passzus, amelyben az áll, hogy csak akkor illeti meg a felmondási védelem az állapotos nőt, ha erről még a felmondás közlése előtt beszámolt munkáltatójának. Bár a döntés megszületésére sokat kellett várni, megérte, mert végre rámutat a törvénytelenségre - olvasható a szakszervezet közleményében.
 
   A vegyipari szakszervezet szerint azonban nem ez az egyetlen törvényellenes, a munkavállalókat hátrányosan érintő passzus az Mt.-ben, ezért az érdekvédők elvárják, hogy folytatódjon a törvénykönyv átvilágítása, s a jogalkotók gyomláljanak ki minden tételt, amely alapvető jogokat sért, vagy ellenkezik a nemzetközi szabályokkal - írja közleményében a VDSZ. A szakszervezetek nemcsak követelik, de segítenék is az Mt. módosítását, hiszen már eddig is számos szakmai javaslatot tettek le a jogalkotók asztalára, de továbbra is készek egyeztetni a javasolt változtatásokról. Ez a munka törvénykönyve ugyanis csak arra nem alkalmas, aminek szánták: a munkavállalók védelmére - szögezi le Székely Tamás, a szervezet elnöke. Az érdekvédők már a tervezet megismerésekor is többször felháborodva jelezték – s azóta is kongatják a vészharangot -, hogy az új szabályozás egyértelműen a munkaadóknak kedvez, s a munkavállalókat végtelenül kiszolgáltatja a helyi hatalomnak.
 
   A VDSZ elnöke reméli, az AB mostani döntésével elindul a lavina, vagyis megkezdődik az Mt. megtisztítási folyamata, amelynek a végeredményével végre a munkavállalók is jól járnak. A VDSZ mielőbbi folytatást szorgalmaz, s követeli, hogy a döntéshozók vegyék komolyan a szakszervezetek változtatási javaslatait. A most született AB-határozat is egyértelműen jelzi ugyanis – véli az elnök -, hogy az Mt jelenlegi változata alkalmatlan a munkahelyteremtésre, a munkavállalók érdekeinek a védelmére.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A munka törvénykönyve átvilágításának folytatását követeli a vegyipari szakszervezet .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector