Startlaphoz Csatlakozz!

Csökkent a felsőfokú képzésben tanulók száma

A csak nyolc osztályt végzettek közül minden negyedik munkanélküli

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 29. csütörtök, 17:24

Az egyetemet végzettek körében csak három százalékos a munkanélküliség Magyarországon, a gimnáziumot végzetteknél kereken tíz, a csak nyolc osztályt végzettek közül viszont minden negyedik munkanélküli. Minél kevesebbet tanul valaki, annál nagyobb a veszély. Eközben a felsőfokú képzésben tanulók száma csökkent – írja a Privátbankár.

  Az adatok szerint az egyetemet végzettek körében minimális volt tavaly a munkanélküliség, három százalék, a főiskolát végzettek körében már valamivel több, az érettségizettek és szakmunkásképzőn tanultak körében közepes körüli. Tavaly ugyanis 10,2 százalékos volt az átlagos munkanélküliségi ráta.
 
   A csak nyolc osztályt végzettek között majdnem minden negyedik munkanélküli volt, aki pedig ennyit sem végzett el, ott 41 százalékos a ráta, tehát tízből négynek nincs munkája. Egyértelmű az összefüggés, hogy minél magasabb szintű végzettsége van valakinek, annál jobbak az esélyei arra, hogy el tudjon helyezkedni.
 
   Ehhez képest a 2005/2006-os tanévben 424 ezren tanultak a felsőoktatásban, a 2010/2011-es tanévben már csak 361 ezren, a most záruló 3013/2014-esben már csak 320 ezren, nappali és esti tagozatokon együtt. A nappali tagozatokon pedig 240 ezerről 224 ezerre csökkent az utóbbi négy évben a hallgatók száma, nyolc éve pedig 231 ezer volt.
 
   Amiben a lakosságszám csökkenése, a társadalom elöregedése is játszhat szerepet, de a részben igen magas összegű tandíjak bevezetése, a felsőoktatás finanszírozásának átalakítása sem maradhatott hatás nélkül a tanulási kedvre.

Forrá: Privátbankár
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - A csak nyolc osztályt végzettek közül minden negyedik munkanélküli.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector