Startlaphoz Csatlakozz!

Nemzeti Munkaügyi Hivatal:

Indul a nyári diákmunkaszezon

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. máj. 29. csütörtök, 18:43

Hamarosan kezdődik a nyári diákmunkaszezon, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) a fiatalok tapasztalatlanságával való visszaélések megelőzése érdekében honlapján ad útbaigazítást a munkavállaláshoz.

    Az NMH kiemeli, hogy az írásbeli munkaszerződés és a munkaviszony adóhatósági bejelentése diákok esetében is kötelező. Bármilyen felmerülő probléma - fizetési késedelem, munkahelyi baleset, egyéb jogsérelem - esetén ugyanis ez ad biztosítékot a fiatal munkavállalóknak.

    A nappali tagozatos diákok iskolaszövetkezeteken keresztül is munkát vállalhatnak, ilyenkor tagsági jogviszony és munkaviszony létesítése után a szövetkezet biztosít számukra munkalehetőséget - jelezte a hivatal.    

    Az NMH a Munka törvénykönyvére (Mt.) hivatkozva emlékeztet arra, hogy munkaviszonyt az létesíthet, aki betöltötte a 16. életévét, azonban az iskolai szünetben (minden olyan időszak, amikor az intézményekben szünetel az oktatás) 15. életévüket betöltött nappali tagozatos diákok is foglalkoztathatóak.

    A közleményben hangsúlyozzák: a nyári munkát végző fiatalokat is megilleti az éves rendes szabadság, vagy rövidebb foglalkoztatás esetén ennek időarányos része. A ki nem adott szabadságot a munkavállaló köteles pénzben kifizetni a diákoknak.

    A hivatal felhívja a figyelmet, hogy 2014-ben a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) napi 8 órás, teljes munkaidő esetén havonta 101 500 forint, ám középfokú vagy szakképesítéssel rendelkező fiatalok részére ennél magasabb összegű, havi 118 ezer forintos bérminimum jár. Részmunkaidő esetén a diákok a minimálbér időarányos részét kötelesek megkapni.

    Jogsérelem esetén a diák vagy szülője, törvényes képviselője a munkaügyi felügyelőséghez fordulhat. Az érdeklődők a felügyelőségek elérhetőségéről, illetve a nyári diákmunkával kapcsolatos további információkról a Nemzeti Munkaügyi Hivatal honlapján tájékozódhatnak.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Indul a nyári diákmunkaszezon.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector