Startlaphoz Csatlakozz!

Mindenért a munkáltató felel

Munka nem sok, a stressz annál több

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 01. vasárnap, 11:33

Somogy és az ország munkavédelmi helyzete aggasztó. A munkahelyi stressz a második leggyakoribb munkával összefüggő megbetegedés – írja a sonline.hu.
 
   Somogy és az ország munkavédelmi helyzete aggasztó, hangzott el egy pénteki szakmai konferencián Kaposváron a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamaránál. Ronga László, a megyei kormányhivatal munkavédelmi és munkaügyi szakigazgatási szervének vezetője elmondta: tavaly 680 munkáltatót ellenőriztek, ebből 635-nél tártak fel szabálytalanságot, vagyis a szabálytalankodók aránya 93,4 százalék volt. Ezzel együtt mindössze 22 komolyabb ügyben szabtak ki bírságot. Tavaly 499 munkahelyi balesetet jelentettek, de ennél nagyobb lehet a látencia, vélte. Négyen haltak meg, egy ember csonkolásos, további négy súlyos, életveszélyes sérülést szenvedett. 

  A tragédiák a legkülönbözőbb okok miatt következtek be. Egy kisbárapáti pincét például két oldalról kezdtek kiásni, és amikor emiatt beomlott a föld, egy munkás a halálát lelte. Kadarkút környékén egy biztonsági őr szenvedett halálos szénmonoxid-mérgezést egy szabálytalanul üzemelő kályha miatt, de egy ipari kapu is okozott életveszélyes sérülést. Gyakori, hogy a dolgozók nem kapnak védőfelszerelést, és ha igen, sokan nem viselik. 
 
   Idén és jövőre a munkahelyi stressz ellen kampány zajlik az Európai Unióban, amelyhez hazánk is csatlakozott. Ez ugyanis a második leggyakoribb munkával összefüggő megbetegedés az EU-ban. A munkavállalkók kieső munkanapjainak a felét okozza a stressz, ami évi 136 milliárd eurós termeléskiesést okoz. Tízből négy dolgozó szerint nem kezelik megfelelően ezt a problémát a munkahelyén. Magyarországon a felmérések szerint a stressz leggyakoribb okai: az átszervezésektől való félelem, a bizonytalanság, a túlterhelés, valamint az, ha valakit a felettesei nem támogatnak, vagy nem tisztázottak a hatáskörök. 

   Munkahelyi zaklatás és fenyegetés is előfordul. Balogh Katalin, a Nemzeti Fókuszpont vezetője az előadásában kifejtette: a munkahelyi stressz sohasem az egyén hibája, hanem szervezeti probléma, amire szervezeti megoldásokat kell találni. A cégek komoly pénzeket költenek erre, pedig a megoldás egyszerű, délután 17 órakor már otthon kell lenni, idézett egy munkapszichológiai tankönyvet Arató Zoltán, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal előadója, aki a munkáltatók kötelezettségeire hívta fel a figyelmet.
 
   Mindenért a munkáltató felel, még akkor is, ha két dolgozó összeverekedik a cégnél. A probléma feltárása sem egyszerű, mert a magyar munkavállalók elmennek a céges egészségügyi szűrővizsgálatokra, a pszichoszomatikus ellenőrzést viszont nem szívesen tűrik. 
 
Forrás: sonline.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Munka nem sok, a stressz annál több.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector