Startlaphoz Csatlakozz!

Minden tizedik pedagógus mozdult rá

Galló Istvánné: a hatalom döntésének megfelelően formálódik a pedagógus kar

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 01. vasárnap, 15:40

Két hét múlva ül össze a Nemzeti Pedagógus Kar első küldöttgyűlése, amelybe nemrég választották meg a 125 küldöttet. Az interneten zajló szavazásban minden tizedik pedagógus részt vett, ami a kar előkészítő bizottságának elnöke szerint igen jó aránynak számít.
 
    Minden tizedik pedagógus, összesen 15 542 fő vett részt a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) küldötteinek megválasztásában – tudtuk meg a testület előkészítő bizottságának elnökétől. Kőrösiné Merkl Hilda lapunknak azt mondta, kezdeti szakaszában nemigen van olyan szervezet, amely ekkora létszámot tudna megmozgatni, ezért ez igen örvendetes arány. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke csütörtöki, a pedagógusnap alkalmából tartott sajtótájékoztatóján azt sérelmezte, hogy a „hatalom döntésének megfelelően” jön létre az állami és önkormányzati fenntartású intézményekben dolgozó pedagógusokat tömörítő kar, annak megalakításának előkészítésébe nem vonták be a pedagógustársadalmat, a küldöttek választása sem nyilvános, s nem lehet ismerni a tisztségekre jelölteket. A PSZ elnöke szerint a kar alapszabálya sem ismert, amelyet a tervek szerint elfogad majd a küldöttgyűlés, és azt sem lehet tudni, hogy kik lesznek a jelöltek és kik vannak a jelölőbizottságban.
 
   Kőrösiné Merkl Hilda ugyanakkor rámutatott, bárki jelöltethette magát a küldöttgyűlésbe, a szavazás során a választókerületenként (a főváros és a 19 megye) legtöbb voksot kapó pedagógusokból összeállt 125 fős küldötti lista a kar honlapján május 16. óta megtekinthető, az oldalon regisztrált pedagógusok pedig a küldöttek szakmai életrajzát is elolvashatják. Kőrösiné kifejtette, az előkészítő bizottság mandátuma a küldöttgyűlés június 14-i ülésével lejár, a végleges alapszabályt már a küldöttek készítik el. Mint mondta, a küldötteknek számos tisztségviselőt kell választaniuk maguk közül (elnökség, etikai bizottság, országos felügyelőbizottság, területi elnökségek), akiknek a megbízatása két évre szól majd.

    Az előkészítő bizottság jelenleg folyamatos megbeszélések, egyeztetések nyomán állítja össze a jelöltek listáját, hogy a küldöttgyűlésen „ne a nulláról induljanak”. A cél az, hogy lehetőség szerint minden megyéből, minden iskolatípusban dolgozó pedagógus közül legyenek jelöltek – ugyanakkor a küldöttgyűlésen is lehetőség lesz még bárkit felterjeszteni. Kőrösiné hozzátette, ezen a héten valamennyi résztvevőnek elküldik a küldöttgyűléssel kapcsolatos tudnivalókat, az alapszabályt, amelyhez várják a pedagógusok javaslatait.
 
 
Forrás: Magyar Hírlap

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Galló Istvánné: a hatalom döntésének megfelelően formálódik a pedagógus kar.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector