Startlaphoz Csatlakozz!

Finanszírozhatatlan lesz a nyugdíjrendszer

Népesedési Kerekasztal: a nyugdíjban is el kellene ismerni a gyermekvállalást

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 03. kedd, 09:57

A nyugdíjrendszer reformját javasolja a kormánynak és az Országgyűlésnek a Népesedési Kerekasztal; a testület által kidolgozott koncepció szerint a nyugdíjszámításnál figyelembe kellene venni a gyermeknevelésre fordított erőfeszítéseket, a felnevelt gyermekek számát és iskolázottságát is.

    A Népesedési Kerekasztal javaslatait Benkő Ágota, a testület elnöke hétfőn juttatta el az MTI-hez.

    A koncepció készítői emlékeztettek arra, hogy a magyar társadalomban kritikus mértéket öltött a gyermekvállalás visszaesése, és az „elöregedés, a járulékfizetésre alkalmas munkavállalók számának csökkenése belátható időtávon belül finanszírozhatatlanná teszi a nyugdíjrendszert”.

    Ennek elkerüléséhez több gyermek vállalására és a munkaerőpiac igényeinek megfelelő felnevelésére van szükség, de a jelenlegi magyar nyugdíjrendszer csaknem kizárólag felosztó-kirovó elven működik, és gyakorlatilag bünteti a gyermekvállalást. A jelenlegi rendszer „igazságtalan, gyakorlatilag önfelszámoló, és ezért korrekcióra szorul” - olvasható a közleményben.

    A testület több konkrét javaslatot is tett arra, miként lehetne az új nyugdíjrendszerben érvényesíteni a gyerekvállalás és -nevelés erőfeszítéseit. Eszerint például azoknak a kezdőnyugdíját, akik „egynél több járulékfizetőt állítottak maguk helyett, 1-nél magasabb, az e szintnél kevesebbel hozzájárulók járadékát 1-nél kisebb szorzóval” súlyoznák. Egy másik javaslat szerint a nyugdíjkorhatárt a gyermeknevelés figyelembevételével állapíthatnák meg.

    A kerekasztal szerint fontos, hogy átlátható, mindenki számára érthető elvek alapján álló nyugdíjrendszer jöjjön létre. Úgy látják, hogy egy megfelelő reform fenntarthatóvá és hosszabb távon is finanszírozhatóvá tenné a nyugdíjrendszert, ugyanakkor jelentős mértékű igazságtalanságot korrigálna, és kiiktatna egy mesterségesen létrehozott és fenntartott, erős „termékenységi ellenösztönzőt”.

    Jelezték azt is, hogy a nyugdíjreform a 40. életévüket betöltöttekre már nem vonatkozna.

    A Népesedési Kerekasztalt 2009 novemberében alakították meg a Magyar Tudományos Akadémia szervezésében, a 2012-ben elhunyt Kopp Mária pszichológus, orvos kezdeményezésére. A kerekasztal már korábban is több olyan javaslatot dolgozott ki, amellyel azt igyekeztek elősegíteni, hogy a családok könnyebben tudjanak gyerekeket vállalni.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Népesedési Kerekasztal: a nyugdíjban is el kellene ismerni a gyermekvállalást.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector