Startlaphoz Csatlakozz!

Tippek nőknek

Öt dolog, ami szigorúan tilos az első munkahelyen

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 04. szerda, 10:41

 A diplomaosztók után pályakezdő nők ezrei állnak munkába, sokuknak már sikerült is elhelyezkedniük valahol. Mire érdemes vigyázni az első munkahelyen? – olvasható az eduline.hu oldalán.

The Globe and Mail által megkérdezett szakértők a leggyakoribb hibákra hívták fel a figyelmet.
 
1. Ne fogadd el az első bérajánlatot, ügyesen tárgyalj
 
   Ha mesés ajánlattal fogadnak, természetesen azonnal igent mondhatsz rá, de nagyobb az esély arra, hogy a felvételiztető lentről indít, hátha kevesebbel is megelégszel. Ha félénkségedben azonnal elfogadod a szerényebb fizetést, ez végigkísérheti a pályafutásodat, és hosszú távon többmilliós veszteséget jelenthet.
 
   De honnan tudhatod, mi a kedvező ajánlat? Nézz utána, hogy az adott területen milyenek a fizetések, és legyél tisztában azzal, mennyit érsz a munkaerőpiacon. Ha például a diplomád mellett több nyelven beszélsz, és komoly cégeknél voltál már gyakornok, nagyobb fizetés illet meg, mintha csak úgy beesnél az iskolapadból az első munkahelyedre.
 
   A nagyobb cégeknél a fizetés mellett összetett juttatási csomag is jár a dolgozónak. Ha a bérből a munkáltató nem enged, kérheted, hogy más téren kompenzáljon: a cafeteriában. Sokan meglepődnek, amikor kiderül, hogy több pénzt egyelőre nem adnak, de szolgálati telefont, táblagépet, éves bérletet igen, és rugalmasak a szabadságokat és a munkaidő tartamát illetően.
 
2. Hallasd a hangodat, ne várd, hogy a munkád beszéljen helyetted
 
   A fiatal női munkavállalók jelentős része úgy érzi, nem szabad felhívnia a figyelmet a jól végzett munkára, mert attól tart, emiatt nyomulósnak, karrieristának fogják gondolni. Majd előbb-utóbb úgyis észreveszik, milyen hasznosak a cég számára, gondolják. Sajnos nem igaz, hogy a jó bornak nem kell cégér – igenis mutass rá azokra az eredményekre, amelyeket rendszeresen elérsz.
 
  Nem kell erőltetni egy találkozót a főnökkel, nehogy arrogánsnak tűnj. De ragadd meg az alkalmakat, amikor beszámolhatsz arról, milyen munkát végeztél, és érzékeltesd, hogy visszajelzést vársz.
 
3. Fogadd el, ha dicsérnek
 
   Baráti társaságban az álszerénység természetes – miközben lelke mélyén persze mindenki örül a bóknak –, a munkahelyen viszont káros, ha látványos gesztussal hárítjuk a dicséretet.
 
   Amikor a főnök azt mondja, hogy jól sikerült az általad kivitelezett projekt, ne mondd azt irulva-pirulva, hogy ez főleg a többieknek köszönhető, akik keményen dolgoztak – mert a végén még elhiszi. Nyugodtan tedd zsebre a dicséretet, és röviden köszönd meg. Méltathatod a többiek munkáját is, de soha ne úgy, hogy kisebbíted a saját érdemeidet.
 
4. Szólalj meg határozottan, de ne úgy, mint egy férfi
 
   Nem csak az számít, mit mondasz, hanem az is, hogyan. Nagyon fontos, hogy a nők hitelesen és meggyőzően kommunikáljanak, miközben elkerülik a férfiasan nyers, túl rámenős beszédmódot.
 
   Térj gyorsan a lényegre, utána fejtsd ki a részleteket, és legyen erős a zárás. Minden megszólalásnak az elejére és a végére szoktak emlékezni. Mondandódat ne kérdéssel fejezd be ("mit gondoltok?"), hanem kijelentéssel ("érdekel a véleményetek"). A kijelentéssel te kontrollálod a beszélgetést, és magabiztosabbnak tűnsz.
 
   Tisztán és tömören beszélj. Ne hümmögj, ne vidd föl a hangod a mondat végén, tilos az olyan irtózatos töltelékszavak, mint az izé és a hogyishívják használata. A szlenget is kerüld. Tárgyaláson tarts szünetet, miután előadtad a mondandódat. Hadd gondolkozzon a másik, ne megint te legyél az, aki megszólal.
 
5. Tudd, mennyi munkát bírsz, és csak annyit dolgozz
 
   Lehet róla vitatkozni, hogy biológiai vagy társadalmi okai vannak-e, de tény, hogy a nők nehezebben tudnak nemet mondani a munkahelyi feladatokra. Állíts fel rangsort a munkában, állapítsd meg, mennyi munkát tudsz elvégezni észszerű időtartam alatt, és csak ennyit vállalj. Meglátod, milyen csekély ellenállásba fogsz ütközni.
 
Forrás: eduline.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Öt dolog, ami szigorúan tilos az első munkahelyen.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector