Startlaphoz Csatlakozz!

Konkrét jogalkotási javaslatokkal is készülnek

Tárgyalásokat kezdeményez a Magyar Szakszervezeti Szövetség az új kormánnyal

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 04. szerda, 14:11

 A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSZSZ) Orbán Viktor miniszterelnöknek jelezte, hogy több kérdésben szeretnének azonnali tárgyalásokat kezdeni a hamarosan felálló új kormánnyal, de azt is elképzelhetőnek tartják, hogy komoly egyeztetések után középtávú, több éves megállapodást kössenek a munkavállalókat érintő kérdésekben.

    Pataky Péter, a MaSZSZ elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón kiemelte: a hosszabb távon rendezendő témák mellett összegyűjtötték az azonnali tárgyalást - és a legtöbb esetben jogalkotást is - igénylő kérdéseket. Fontosnak tartják a mielőbbi egyeztetéseket többek között a Munka törvénykönyve, a közszolgálati bérrendezés, valamint az év végén kifutó korkedvezményes nyugdíj témakörében.  

   A sajtótájékoztatón ismertetett dokumentum szerint a Munka törvénykönyvében (Mt.) vissza kell állítani a dolgozói érdekképviseleti és érdekérvényesítési jogosítványokat, meg kell szüntetni a szervezkedés szabadságát korlátozó rendelkezéseket, valamint a köztulajdonú vállalatoknál a kollektív szerződés kötés MaSZSZ szerint diszkriminatív szabályozását. Az érdekképviselet szerint korrigálni kell a pótlékrendszert, a szabadság kiadását pedig a nemzetközi jogi normáknak megfelelően kell szabályozni. 

    Pataky Péter elmondta, hogy konkrét jogalkotási javaslatokkal is készülnek, és amint a kormány kész a tárgyalásra, konkrét javaslatokat tudnak majd az asztalra tenni. Az elnök kiemelte: „komolyan gondoljuk azt, hogy a munkavállalóknak, de az országnak, a gazdaságnak és a társadalomnak is akkor lesz biztos jövőképe, ha konstruktív, az egymás érdekeit figyelembe vevő tárgyalásokon állapodunk meg” a fontos kérdésekről. 

    Az MaSZSZ elnöke kifejtette: az előző kormányzati ciklusban nem voltak elégedettek a párbeszéd intézményeinek működésével. Sok kérdésben jobb megoldásokat lehetett volna találni egyeztetéssel, de úgy vélik, hogy a korábbi hibás döntések még mindig korrigálhatók. Ide az Mt. mellett elsősorban a jogállási törvények, valamint a munkavédelmi, és a foglalkoztatási törvény tartozik, de szintén sürgető ügy a szociális párbeszéd fórumainak tartalommal való megtöltése, valamint a korkedvezményes nyugdíj rendezése. 

    Utóbbival kapcsolatban Pataky Péter elmondta, hogy ez a kérdés tízezreket érint, vagyis ennyi munkavállaló sorsa bizonytalan, miközben munkaadóik is bizonytalanságban vannak. Hozzáfűzte: az új kormánynak is kötelezettsége tárgyalni a jövedelmekről, bérekről, mert tarthatatlan az a helyzet, hogy a szakképzettséget igénylő munkával nem lehet megkeresni a létminimumhoz szükséges jövedelmet. Pataky Péter elmondta, hogy már készülnek a bértárgyalásokra, amelyeket mihamarabb el kell kezdeni. Úgy vélekedett, hogy a reálbérek alacsony inflációnak köszönhető növekedése csak átmeneti, az igazi megoldás az lenne, ha a munka értékének megfelelő díjazást kapnának a munkavállalók. 

    Székely Tamás, a MaSZSZ egyik alelnöke hozzátette: június elején az Európai Unió is megtette országspecifikus ajánlásait, ezzel kapcsolatban a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács június 10-i ülésén a MaSZSZ is kifejti álláspontját, de most közölt kezdeményezéseik sok ponton illeszkednek az EU-ajánlásokhoz. 

    A Magyar Szakszervezeti Szövetség a hosszabb távon megvitatandó ügyek között a miniszterelnöknek elküldött tárgyalási kezdeményezésében többek között érdemi tárgyalásokat szeretne például a gazdasági növekedéshez és egyben a foglalkoztatottság bővüléséhez szükséges gazdaság- és társadalompolitikai feltételekről, a bérek és jövedelmek felzárkóztatásáról, a dolgozói szegénység felszámolásáról, a közszférában dolgozók életpálya rendszereiről, a pályakezdő munkanélküliség felszámolásáról, valamint a nehéz helyzetben lévők társadalmi felzárkóztatásáról. 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Tárgyalásokat kezdeményez a Magyar Szakszervezeti Szövetség az új kormánnyal.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector