Startlaphoz Csatlakozz!

A béremelés jelentősen meghaladja a szövetségi kormányzat által elvárt mértéket is

Seattle-ben amerikai csúcsra, 15 dollárra emelték a minimális órabért

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 04. szerda, 17:20

A seattle-i önkormányzati tanács egyhangúlag megszavazta, hogy a városban 15 dolláros (a jelenlegi árfolyamon csaknem 3400 forintos) minimális órabért vezessenek be, ami messze a legmagasabb lesz az Egyesült Államokban - közölte kedden a CNNMoney hírportál.

    A nyugati parti városban bejelentett béremelés jelentősen meghaladja a szövetségi kormányzat által elvárt mértéket is. Barack Obama amerikai elnök februárban rendelte el, hogy 2015. január 1-től a szövetségi szerződéses alkalmazottak esetében 10 dollár 10 centre (csaknem 2300 forintra) növeljék meg a minimális órabért, a jelenlegi 7 dollár 25 centről (mintegy 1600 forintról).

    Washington államban, amelynek Seattle a legnagyobb városa, eddig 9 dollár 32 cent (mintegy 2090 forint) volt a minimális órabér. Az emelésről szóló kompromisszumot a demokrata polgármester, Ed Murray által kinevezett, a munkáltatók és a munkavállalók képviselőiből álló munkacsoport dolgozta ki.

    A Egyesült Államok északnyugati részén fekvő Washington államban a minimálbért fokozatosan, évek alatt emelik meg, az alkalmazottak számának függvényében. A nagyobb cégek esetében 2017-ben, az egyéb vállalatok esetében 2021-ben vezetik be a 15 dolláros órabért.

    Az első emelést 2015. április 1-jén kell majd végrehajtani, amikor egyes cégek esetében 10, mások esetében pedig 11 dollárra nő a minimális órabér. A változás több mint 100 ezer munkavállalót érint. 

    Az új szabályozást éles bírálatok érték, főleg a nagyvállalatok részéről. A Nemzetközi Franchise-szövetség bejelentette, hogy diszkrimináció miatt be fogja perelni Seattle-t. 

    Obama elnök a szövetségi minimális órabér megemelésekor sürgette, hogy a kongresszus hagyja jóvá az országos minimálbér két demokrata honatya, Tom Harkin szenátor és George Miller képviselő által kezdeményezett általános növelését, amelynek ügye elakadt a törvényhozásban.

    A Harkin-Miller törvényjavaslat értelmében a minimális órabért lépcsőzetesen minden amerikai munkavállaló esetében 10 dollár 10 centre kellene felemelni, majd az inflációhoz igazítva indexálni. Az indítvány értelmében több mint két évtized után először emelnék a borravalós szakmákban alkalmazottak minimálbérét is.

    Az amerikai minimálbér reálértéke jelenleg az 50-es évek szintjén áll. Egy teljes munkaidőben, minimálbéren foglalkoztatott alkalmazott évi 14 500 dollárt keres. Ilyen jövedelem mellett - egyetlen kereső esetén - egy négytagú család az állami kedvezmények ellenére is a szegénységi szint alá kerül.

    Az Egyesült Államokban 1938 óta 22 alkalommal emelték a minimálbért, a növekményt azonban rendre felemésztette az infláció. Az elnöki hivatal szerint az inflációhoz igazított bérindexálás megakadályozná, hogy megismétlődjön az 1978 és 1989 közötti folyamat, amikor a minimálbér reálértéke 34 százalékkal csökkent.

    1998 és 2006 között a lemorzsolódás aránya 19 százalékos volt.
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Seattle-ben amerikai csúcsra, 15 dollárra emelték a minimális órabért.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector