Startlaphoz Csatlakozz!

Minden eddiginél komolyabb gondot jelent a megfelelő emberek megtalálása

PwC: a magyar vállalatvezetők 45 százaléka növelné dolgozói létszámát

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 06. péntek, 08:17

Az elmúlt évekhez képest jelentősen, 45 százalékra nőtt és többségbe került Magyarországon azon vállalatvezetők aránya, akik cégük létszámának növekedésére számítanak, és csak a megkérdezettek tizede jósolt visszaesést - derül ki a PricewaterhouseCoopers (PwC) Magyarországra is kiterjedő nemzetközi felméréséből, amelynek eredményeit csütörtökön juttatta el az MTI-nek.

    A PwC 68 országban több mint 1300 vezérigazgatót kérdezett meg, Magyarországról 150 elsőszámú döntéshozó vett részt a felmérésben. 

    Az összesített eredmények szerint a növekedési kilátások javulásának köszönhetően egyre több szervezet - a megkérdezettek 45 százaléka -  tervez jelentős létszámbővítést idén. A közel-keleti (71 százalék), a délkelet-ázsiai (54 százalék) és kínai (53 százalék) vállalatok tervezik a legnagyobb mértékű létszámbővítést a következő egy évben, ezen belül pedig az üzleti-szolgáltatási (51 százalék), a biztosítási (49 százalék) és a technológiai szektorok (46 százalék) járnak élen.

    Bár a munkaerőpiac pozitív képet mutat, a PwC felmérése szerint a vezetők számára minden eddiginél komolyabb gondot jelent a megfelelő emberek megtalálása. A vezérigazgatók 63 százaléka (ami 5 százalékpontos növekedést jelent 2013-hoz képest) szerint a kulcskompetenciák hiánya jelenti az egyik legnagyobb kockázatot a növekedés szempontjából. Leginkább Afrikában (96 százalék), a délkelet-ázsiai országokban (90 százalék) és Dél-Afrikában (87 százalék) okoz gondot a megfelelő készségek hiánya a vezérigazgatóknak. Különösen a technológiai és mérnöki vállalatok küzdenek a képzett munkaerő hiányával.

    A szükséges készségek növekvő hiánya és a munkaerő drágulása arra kényszeríti a fejlődő gazdaságok vállalatait, hogy új piacokon keressenek tehetséges munkaerőt. Sok multinacionális cég már szívja el a friss diplomásokat és a fiatal szakképzett munkavállalókat Kínából és Indiából, és bizonyos jelek arra utalnak, hogy a régió munkavállalói egyre inkább a hazai munkáltatókat részesítik előnyben a nyugati konkurenciával szemben - hívja fel a figyelmet a PwC, hozzátéve, hogy a vállalatok ezért kezdik kiterjeszteni a tehetségek felkutatását Indonéziára, Vietnámra és a Fülöp-szigetekre is.

    Magyarországon két éve még a magas vezetői potenciállal rendelkező középvezetők kiválasztása okozta a legnagyobb gondot, mára a szakképzett munkaerő felkutatása jelenti az elsődleges kihívást. A válaszadók 59 százaléka tart attól, hogy a fiatal tehetségek elhagyják az országot - hangsúlyozza a közleményben Bencze Róbert, a PwC Magyarország HR-tanácsadási részlegének igazgatója. 

    A szakértő hozzátette: az elvándorlásra válaszul olyan trend is megfigyelhető ma már, amikor nagyobb hazai cégek próbálnak meg különböző ösztönzőkkel, juttatásokkal idecsábítani Európa nyugati feléről például ígéretes IT-szakembereket.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - PwC: a magyar vállalatvezetők 45 százaléka növelné dolgozói létszámát.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector