Startlaphoz Csatlakozz!

Létszám- vagy óraszámcsökkentés közül választhatnak a szakszervezetek

Elviselhetetlen a teher a postásokon

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 06. péntek, 09:35
 
 Folyamatos a létszámleépítés a Magyar Postánál, ami a szakszervezetek szerint már veszélyezteti a napi munkamenetet. A katonákból is postás lehet – írja a Világgazdaság.

   Még soha olyan kevesen nem dolgoztak a Magyar Postánál, mint most, és minden jel szerint az állami vállalat a jövőben még tovább csökkentené a munkavállalók létszámát. Legutóbb május 5-én volt tárgyalás a munkáltató és a szakszervezetek között. „A postánál működő egyetlen szakszervezet sem ért egyet a létszámleépítésekkel. A tárgyaláson kifejtettük, hogy már a jelenlegi létszámhelyzet is elviselhetetlen terheket ró a munkavállalókra, és a működőképesség határát feszegeti. Az intézkedés két ajánlott változata – létszám- vagy óraszám-csökkentés – súlyosan veszélyezteti a napi munkamenetet, a szolgáltatás ellátásának színvonalát, a teljesítménnyel, forgalommal arányos létszám biztosítását” – írta honlapján a Postás Szakszervezet.
 
   Az állami vállalat kimutatása szerint a foglalkoztatottak átlagos állományi létszáma 31701 fő volt 2014 első negyedévben, ők összesen 17,6 milliárd forintot kerestek. Tavaly év végén még 32147-en dolgoztak a cégnél és 16,8 milliárd forintot kerestek. Az ezt megelőző negyedévben pedig még 32384-en mondhatták magukat postai dolgozónak, de négy évvel ezelőtt még 34 ezernél is többen kapták a Magyar Postától a fizetésüket. Vagyis leépített és bért emelt a vállalat. A bérmegállapodás még februárban született meg, így a márciusi bérfizetéssel már a megemelt fizetés érkezett a számlákra. Havi 130 ezer forintig 3,5 százalékos, 180 ezer forintig 3,3 százalékos, 350 ezer forintig pedig 2 százalékos az emelés.
 
   A Postások Független Érdekvédelmi Szövetségétől (POFÉSZ) a Világgazdaság úgy értesült, hogy nincs szó csoportos létszámleépítésről, hanem közös megegyezéssel küldik el az embereket. „Ilyen esetben a szakszervezet nem tehet semmit. Nem ismert a kiválasztási módszer, a munkavállaló így nem tudja, hogy mikor kerül rá a sor” – magyarázta Ádám István, a POFÉSZ elnöke. Hozzátette: a tárgyaláson nem támogatták az óraszámcsökkentést, mert véleményük szerint a csökkenő munkaidő csökkenő jövedelemmel jár, amely veszélyezteti az érintett munkavállalók megélhetési biztonságát. A szakszervezet honlapján olvasható közleményben pedig úgy fogalmaztak: mivel a konzultáció az érdekképviseleti nézetkülönbségek miatt nem járt eredménnyel, ezért a munkáltató tovább folytatja az általa eltervezett ütemben és módszerekkel a létszámleépítések és óraszámcsökkentések folyamatát. Azt is nehezményezik, hogy még áprilisban a Magyar Posta és a honvédelmi tárca megállapodtak abban, hogy a leszerelt katonák az állami vállalatnál dolgozhatnak tovább.
 
   „A 2012-es veszteséges évet követően a szigorú, költséghatékony gazdálkodásnak és az innovatív, új szolgáltatásokkal bővített portfóliónak köszönhetően – a klasszikus postai szolgáltatások iránti igény csökkenő trendje ellenére – 2013-at az üzleti tervet jelentős mértékben meghaladó nyereséggel, 1,3 milliárd forint adózás utáni eredménnyel zárta a társaság” – közölte a Magyar Posta. Hozzátették: az új, középtávú stratégiai célok időarányos részét 2013-ban a posta sikeresen teljesítette, ami kulcsfontosságú, hiszen az egyik legnagyobb hazai foglalkoztatóként a Magyar Posta eredményes működése nemzetgazdasági szempontból is kiemelten fontos.
 
Nyereséges lett a Román Posta

  Egyéni munkaszerződésekbe foglalt, több tízezer eurós végkielégítésről mondott le a román állami postavállalat több vezetője, miután erre kérte őket a bukaresti távközlési miniszter.
 
   A bukaresti kormány privatizálni szeretné a vállalatot, de tavaly el kellett halasztani a kiírást, miután a mintegy 200 millió lejes (44 millió euró) adósságot felhalmozott vállalat 51 százalékos részvénycsomagjára nem akadt érdeklődő. A vállalat tavaly 7100-ról 5700-ra csökkentette a fiókok számát, és az alkalmazottak létszámát is 27 ezerre mérsékelte. Így 5 millió euró nyereséggel zárt a posta 2013-ban és az átszervezésnek köszönhetően nőhet az alkalmazottak bére.
 
Forrás: Világgazdaság
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Elviselhetetlen a teher a postásokon.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector