Startlaphoz Csatlakozz!

A minimálbér 136 százaléka szükséges

Ennyi volt tavaly a létminimum

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 07. szombat, 12:56

 2013-ban a létminimum összege 87 510 forint volt egy felnőtt esetében. Ez mindössze 1,8 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit – írja az mfor.hu.

    A Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint egy felnőtt esetében egy év alatt 1550 forinttal nőtt a minimális, létfenntartáshoz szükséges igények kielégítésére és fedezésére szükséges összeg. A 2013-as 87 510 forint 1,8 százalékkal magasabba a 2012-esnél, miközben az infláció 1,1 százalék volt a tavaly év vonatkozásában. A 87 510 forintos létminimumhoz egyébként tavaly 134 ezer forintos bruttó fizetésre volt szükség. Ez pedig azt is eredményezi, hogy tavaly a minimálbér 136 százalékára volt szükség ahhoz, hogy a minimális igények fedezetésre szükséges keresettel rendelkezzen egy felnőtt alkalmazott. 2012-ben ez az arány még 141 százalék volt. Tehát javult valamennyit a szociális helyzet, bár látványos előrelépésnek nem lehet nevezni a 2013-ban bekövetkezett változásokat.
 
   A minimálbér bruttó összege 98 ezer forint volt, amiből a létminimumhoz képest jóval kevesebbet: 64 190 forintot vihettek haza az érintettek. A különbség a két összeg között 22 960 forint volt, vagyis a két érték közötti differencia enyhén mérséklődött tavaly. 2012-ben ugyanis még 25 045 forinttal több kellett a minimális igényeket kielégítő megélhetéshez, mint tavaly.
 
   Két aktív korú felnőttnek egy gyermekkel már 210 024 forintra volt szüksége a minimális igények anyagi biztosítására az egy évvel korábbi 206 304 forint után. A nyugdíjasok esetében a korábbi 77 364 forint után 78 759-re emelkedett a létminimum összege. 
 
   Ami a háztartások költéseit illeti, a KSH kiadványa szerint – hasonlóan az előző évhez – a személyes kiadások 33 százalékát költötték élelmiszerre. 28,8 százalékot fordítottak a háztartások lakásfenntartási kiadásokra (1,9 százalékponttal kevesebbet, mint egy éve), ennek 56,6 százalékát háztartási energia vásárlására, ami 3,4 százalékponttal kisebb arány, mint 2012-ben volt. Egyéb fogyasztásukról elmondható, hogy kiadásaik 15 százalékát a közlekedés, hírközlés folyó költségei tették ki. Ez utóbbi viszont 1 százalékponttal emelkedett egy év alatt.

   Egészségügyre, testápolásra, ruházkodásra 9,4 százalék jutott, oktatásra, üdülésre, művelődésre pedig 4,7 százalék. 
 
Forrás: mfor.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Ennyi volt tavaly a létminimum.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector