Startlaphoz Csatlakozz!

Leszakadt bérek, magas árak

Csak a kiadás és a munka biztos: őstermelők a piac fogságában

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 09. hétfő, 15:26
 
 Sok áruház akciót hirdet, dömpinggyümölccsel árasztják el a piacot, az őstermelők pedig már annak is örülnek, ha csurran-cseppen valami – írja a sonline.hu.

   – A gyümölcsárak földhöz vágják az embert – panaszolta egy középkorú asszony a kaposvári nagy piacon. – Az idén nem főzök be se lekvárt, télre se teszek el kompótot, inkább akciósan vásárolok az áruházban. A gyerek mutatóba kap majd fél kiló epret, de málnára nem futja.

   Pünkösdi előtt kiugró bevételre számítottak az őstermelők és a kereskedők. Gyümölcsdömping volt: az eperszezon lassan lecseng, megjelent a ropogós cseresznye, meggyet is sok standon árultak, s hegyekben állt a gyönyörű paprika, paradicsom. Ünnepi forgatagot vártak az eladók, többen mégis a lanyha forgalomra panaszkodtak.

– Kétszázötven forintért adom a zacskó cseresznyét, vegye  meg – unszolt vásárlásra a Színház parkban üldögélő töröcskei idős férfi. – Nincs annyi pénzem, hogy a piacon áruljak. Itt hébe-hóba megállnak az emberek, a vásárcsarnokban bezzeg biztos nagy a forgalom.

  Tévedett. Ahogy araszoltunk a standok között, bár egyre több cekkeres asszony tűnt fel, sokan épp hogy csak mutatóba vettek valamit.
– Kevés az emberek pénze, s ez rajtunk csapódik le – mondta Hetesi Jánosné kaposvári árus. – Ha a palántások nem lennének, talán még ennyien sem jöttek volna. Pedig ünnep előtt vagyunk: ha ilyenkor nem vesznek gyümölcsöt, zöldséget, akkor mikor? A krumpliból is óvatosan vásároltak, pedig ez nem luxuscikk. Régen egy délelőtt 5-6 láda is elfogyott, most két nap alatt jó, ha tíz kilót vittek.

   Ágoston Ágnes a négyszáz forintos paprikából vásárolt, s őstermelőtől vásárolt cseresznyével kedveskedik hétvégén családjának. A kaposvári nyugdíjas asszony uborkát és új krumplit is vett. Hűséges típus: rendszeresen az egyik kadarkúti őstermelő portékáját keresi.

– A minőség rendben van, pénteken olykor olcsóbbak az árak, ám így is kétszer meg kell gondolni, hogy kinél, mit kérek – folytatta. – Szerintem nagyon elszaladtak az árak, a húsoknál az akciókat vizslatom.Vörös Lászlóné ráérősen pirgálta a cukorborsót. A zöldbabon hamar túladott a kaposfüredi őstermelő, borsóból még néhány zacskó vevőre várt.

– Óvatosan, túlságosan is óvatosan vásárolnak az emberek – mondta az asszony. – Néhány éve egyes családok alkalmanként 4-5 kiló zöldbabot is elvittek, most aki többet kér, az se rendel másfél-két kilónál többet. Gyakran nincs különbség a kisgyermekes és a nyugdíjas vásárlók között: szinte fillére pontosan kiszámolják, hogy miből mit vehetnek, s akkor is az olcsóbb fajtából. Így nehéz megtermelni a termelésre fordított pénzt. Nem tudni, hogy a termelőtársak meddig bírják.

   Bár a piac kellemes kalandokat tartogat a szemlélőnek, az őstermelők úgy érzik: gyakran gonoszkodó pletykák célpontjai. Amíg látástól vakulásig dolgoznak a kiskertben, a nagy hasznot nem ők vágják zsebre. Sokak szerint a nagykereskedők, s persze az áruházláncok fölözik le a profitot.

   – Mennyi a vegyes zöldség? – kérdezte egy nyugdíjas hölgy Kalmár Lajost. Százötven forint, felelt a szennai őstermelő, mire a nő elviharzott. Néhány percen belül két újabb vevőjelölt érdeklődött, ám a zöldség-üzletág ezúttal sem termelt egy fillér bevételt. A zöldborsó kilója 400-450 forintért adta, a hagymát egy százasért kínálta, a mézédes cseresznye 450 forintot kóstált.
 
   – Így van ez, már nem csodálkozom semmin – így a szennai őstermelő. – Nincs itt ünnepi hangulat, csak munka látástól vakulásig. Látjuk, érezzük, hogy az emberek egyre beosztóbban élnek. Ki hallott olyat korábban, hogy a levesbe való répán, hagymán fillérezni kell? Somogyban sok a munkanélküli, de akinek munkája van, az se igen dúskál a javakban. Az őstermelők közül is rengetegen így vannak: a kiadás és a munka biztos, a bevétel bizonytalan. Sok áruház akciót hirdet, dömping gyümölccsel elárasztják a piacot, mi pedig annak örülhetünk, ha csurran-cseppen valami. Feleségemmel négy láda cukorborsót és tíz kiló cseresznyét szedtünk le csütörtökön,  éjjelig dolgoztunk, de pénteken délelőtt még maradt áru. Ha visszaosztom kettőnk munkáját, akkor a minimálbért se kerestük meg. Ha csak ma lenne így, nem aggódnék. A bökkenő, hogy sűrűn ilyen a forgalom, a kistermelők nagy gondokkal küzdenek.

Leszakadt bérek, magas árak

  – Az élelmiszerpiacon nagyjából nyugat-európaiak az árak, miközben a bérek közép-kelet-európaiak: ez a nagy probléma – közölte Szabó János kaposvári szociológus. Kifejtette: Somogyban az országos átlagnál is jóval kevesebbet keresnek az emberek. A leszakadó, szegény réteg bevételének közel 30-40 százalékát élelmiszerre költi.
– Általában a gyengébb minőségű, kifejezetten olcsó ételt képesek megvenni a nehéz sorsú emberek – tudtuk meg a szakembertől, aki szerint a munkahelyteremtés, illetve a társadalmi újraelosztás újra gondolása hozhatna változást. Ez elsősorban a kormányzat feladata.

Kifogástalan minőség

   – Minőségében, mennyiségében jobb évjáratra számítunk a tavalyinál – mondta érdeklődésünkre Mártonffy Béla, a zöldség-gyümölcs terméktanács elnöke. Az eperidény lassan véget ér, megkezdődik  a cseresznye- és a meggyszezon, s a málna, ezután a barack és a dinnye. Ez utóbbiból az utóbbi években közel 1000-1200 hektárral nőtt a termőterület, mely országosan közel 6000 hektárt tartanak számon. Mártonffy kiemelte: a hazai dinnye nem csak a belföldi igényeket fedezi, hanem exportra is jut.
– A kereslet-kínálat és a minőségi kérdéseken túl a csomagolás is számít – utalt a gyümölcsárak alakulásával kapcsolatos kérdésünkre. Abban bízik, hogy elfogadhatóan alakulnak idén az árak.

Forrás: sonline.hu
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Csak a kiadás és a munka biztos: őstermelők a piac fogságában.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector