Startlaphoz Csatlakozz!

A nettó minimálbér továbbra sem éri el a létminimum szintjét

Hivatalosan is szegények a minimálbéresek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 10. kedd, 12:35

Utoljára 2010-ben volt olyan év, amikor a minimálbérért dolgozók kicsivel többet kerestek annál, mint ami a szegénységi küszöbként meghatározott bért jelentette – írja az mfor.hu.

   A Központi Statisztikai Hivatal friss kiadványa szerint a nettó minimálbér továbbra sem éri el a létminimum szintjét. Viszont, ami ennél is szomorúbb, hogy még a szegénységi küszöbértéknél is kisebb. A hivatal közlése szerint ugyanis 2012-ben 66 399 forint volt a szegénységi küszöbként meghatározott jövedelemszint, vagyis definícióból fakadóan, akik ennél kevesebb pénzt vittek haza az adott évben, szegénynek tekinthetők.
 
   Mivel 2012-ben a bruttó minimálbér 93 ezer forintos összegéből 60 915 forintot vihettek kaptak kézhez az érintettek, kijelenthető: a minimálbérnél a megelőző évek emelései ellenére sem történt érdemi előrelépés. Sőt, a folyamatok eredőjeként az érintettek a szegénységi küszöb alá csúsztak.
 
  2010-ben ugyanis még pont a mostaninak a fordítottja volt a helyzet, vagyis - ha csak 800 forinttal is, de -  a minimálbérért dolgozók többet kerestek a szóban forgó jövedelmi szintnél. Akkor ugyanis az 59 441 forintos szegénységi küszöb mellé 60 236 forintos nettó minimálbér társult. Igaz ugyanakkor az is, hogy hazánkban egyáltalán nem az ilyen - 2010-es - helyzet a jellemző. 2007-ig visszamenőleg ugyanis ezen kívül még egyszer fordult elő hasonló, 2008-ben. Ekkor közel 1000 forinttal kaptak kézhez többet a minimálbéresek a szegénységi küszöbként meghatározott jövedelemnél.
 
   Visszatérve a friss adatra, megállapítható még az is, hogy 2012 a differencia szempontjából igen kedvezőtlen év volt, hiszen 9 százalékkal több nettó minimálbérre lett volna szükség ahhoz, hogy a legkisebb kötelező béren bejelentett dolgozókat ne lehessen - legalább - statisztikai alapon szegénynek titulálni.
 
  A 2012-es adóbevallások alapján egyébként azt is lehet tudni, hogy 1,3 millió minimálbéresmunkaviszonyt bevalló volt hazánkban, vagyis a szegénységi küszöb alatt élők száma is ennyi lehetett. Természetesen a munkaerőpiaci "trükközésekből" fakadóan valójában kevesebb is lehet ez a szám, hiszen arról nincsenek pontos adatok, hogy hányan lehetnek olyan munkavállalók, akik csak papíron dolgoznak minimálbérért, valójában ezen felül borítékban kapják meg a keresetük többi részét.
 
Alapjaiban 2013-ban sem lehetett változás
 
    A szegénységi küszöbre vonatkozó adatok gyakorlatban két év késésben vannak, hiszen azt, hogy tavaly mennyi volt ez a jövedelemszint, legkorábban csak egy év múlva tudhatjuk meg.
 
   Mi ugyanakkor tettünk egy kísérletet a tavalyi helyzet felmérésére. A 2007 és 2012 között jellemző, létminimum-szegénységi küszöb differenciákból átlagot számoltunk, ami alapján ebben a 6 évben átlagosan 77 százalékkal volt magasabb a létminimum a szegénységi küszöbnél. Így becslésünk szerint a tavalyi 87 510 forintos létminimum mellé 67 403 forintos szegénységi küszöb párosulhatott. Ebből kiindulva pedig úgy tűnik, nem volt gyökeres változás: vagyis a minimálbéresek továbbra is a szegénységi küszöb alatt éltek 2013-ban. A minimálbérből ugyanis 64 190 forintjuk maradt az érintetteknek - 3000-rel kevesebb az általunk becsült szegénységi küszöbnél. 

Forrs: mfor.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Hivatalosan is szegények a minimálbéresek.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector