Startlaphoz Csatlakozz!

Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara

Ápolók elvándorlása: csak a jéghegy csúcsát látjuk

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 11. szerda, 08:13

 Az ápolók elvándorlásáról hivatalosan közzétett adatok messze járnak a valóságtól, csupán a jéghegy csúcsát mutatják – írja a miniszterelnöknek címzett nyílt levelében a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK). A köztestület szerint sokan ugyanis olyan állást vállalnak – például gyermekfelügyeletet vagy idősgondozást -, amihez nem szükséges kikérniük a jó hírnév igazolást, szemben az orvosokkal, akik e dokumentum hiányában nem végezhetnek végzettségüknek megfelelő munkát – írja a Világgazdaság.

   Az Egészségügyi Engedélyezési Hivataltól kapott adatok szerint, miközben az orvosok körében valamelyest enyhül, a szakdolgozóknál évről-évre nő azok száma, akik külföldön keresik a boldogulásukat. Hét évvel ezelőtt még csak 84, tavaly már 555 ápoló és szülésznő kérte ki a jó hírnév igazolást.
 
   A MESZK ezért a három éve elkezdett bérrendezés hatékony folytatását várja az új kormánytól. Ezen belül fontosnak tartják az alapilletmények befagyasztásának 2012 közepi feloldását. Csupán ezzel, a változó bérek alapján, megközelítőleg 20 százalékkal több jövedelemhez juthatnának a nővére, ápolók. De elengedhetetlennek tarják a pótlékrendszer, eredetileg a 2010-es kormányváltás után meghirdetett felülvizsgálatát is. A bérfelzárkóztatás során a szakdolgozóknál is a jelenleginél súlyozottabban kell érvényesülnie a pályán eltöltött éveknek és a szakmai előmenetelnek.
 
   A bérek további rendezésekor nem lehet eltekinteni attól sem a kamara szerint, hogy az alapellátásban dolgozókra nem vonatkozik az ágazati bértábla, ami hátrányosan megkülönböztetést jelent az ezen a területen dolgozókra nézve. A másik kritikus pont az otthoni szakápolás területe, ahol a kisebb korrekciókkal sem sikerült érdemben emelni a béreket.
 
   Mindezen intézkedések alapján lehet és kell a MESZK álláspontja szerint kidolgozni az egészségügyi életpálya modellt.
 
Forrás: Világgazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Ápolók elvándorlása: csak a jéghegy csúcsát látjuk.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector