Startlaphoz Csatlakozz!

Adókedvezmény

Ha súlyos beteg, sok pénzt kaphat a NAV-tól

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 12. csütörtök, 09:41

Aki a törvényben rögzített súlyos egészségkárosodásban szenved, az akár 289 ezer forintot is visszakaphat, adókedvezményként – írja az fn.hir24.hu.

  Sokan nem tudnak róla, hogy a súlyos egészségkárosodással együtt élő emberek adókedvezményt kaphatnak – hívta fel a figyelmet a Buksza. Hogy pontosan kiknek járhat az adókedvezmény, azt ebben a kormányrendeletben találja meg. A kedvezményezettek között lehetnek például a látás-, hallássérültek, mozgáskorlátozottak, de cukorbetegek is.
 
300 ezer forint a tét
 
  Az adókedvezmény mértéke első ránézésre nem tűnik soknak, hiszen mindössze a minimálbér 5 százalékáról van szó. Ami az idén havi 5075 forint. Viszont öt évre visszamenőleg is lehet kérni, önellenőrzéssel.
 
  S így már összesen 289 ezer forintnyi visszatérítésről lehet szó, ha valaki 2008 óta beteg volt. És ehhez még hozzájön az idei összeg is. Szóval érdemes végigbogarászni a törvényben felsorolt hosszú listát.
 
Beteg gyerekre nem jár
 
   Felmerülhet, hogy a személyi kedvezményt a szülő a betegségben szenvedő gyermekére tekintettel is igénybe veheti-e. A rossz hír az, hogy az szja-törvény értelmében kizárólag a betegségben szenvedő magánszemélynek van lehetősége érvényesíteni a kedvezményt. Feltéve, hogy rendelkezik a szakorvos által kiállított érvényes igazolással, illetve van összevont adóalapba tartozó jövedelme - közlia NAV a honlapján.
 
   Amennyiben a gyermek nem rendelkezik adóköteles jövedelemmel, akkor a kedvezmény érvényesítésére nincs lehetőség. Gyermek helyett pedig a szülő nem jogosult a kedvezmény figyelembevételére.
 
Így lehet igényelni
 
   Az igénybevételhez orvosi igazolást kell bemutatni – enélkül csak a rokkantsági járadékosok kaphatják meg az adókedvezményt. Az igazolás birtokában a magánszemély az adóelőleg megállapítása során (adóelőleg-nyilatkozat megtételével) év közben is kérheti a kedvezmény figyelembevételét. A 2014. évre vonatkozó adóelőleg-nyilatkozatot itt találja.
 
Kedvezmény utólagos érvényesítése
 
  Ha valaki évek óta igazoltan a kormányrendeletben felsorolt betegségek egyikében szenved, tehát jogosult lett volna a személyi adókedvezményre, akkor a kedvezményt az igazolás megszerzését követően az 5 éves elévülési időn belül a személyi jövedelemadó bevallások önellenőrzésével érvényesítheti.
 
  Az utolsó év, amely még önellenőrzéssel módosítható a 2008. adóév. A 2008. évi bevallást a 0853., a 2009. évi bevallást a 0953., a 2010. évi bevallást a 1053., a 2011. évi bevallást a 1153., a 2012. évi bevallást a 1253., a 2013. évi bevallást a 1353. számú nyomtatványon lehet önellenőrizni.
 
   Ha még információra van szüksége, olvassa el a NAV útmutatóját.
 
Forrás: fn.hir24.hu
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Ha súlyos beteg, sok pénzt kaphat a NAV-tól.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector