Startlaphoz Csatlakozz!

Munkavédelmi előírások

Klíma és védőital is jár hőség idején

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 12. csütörtök, 11:11

A hétvégén kezdődött hőség a munkáltatókra is ró kötelezettségeket: a munkavédelmi előírásokat nemcsak a szabadban, hanem a zárt térben, irodákban dolgozóknál is be kell tartani – a munkavédelmi hatóság bírságolhat is. A legfontosabb a védőital és a pihenőidő – írja az ado.hu.

   Kánikula idején a munkaügyi ellenőrök folyamatosan ellenőrzik a meleggel kapcsolatos előírások betartását. A munkavédelmi törvény a munkavégzéshez megfelelő környezetet biztosítását írja elő munkáltatói kötelezettségként.
 
   A munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjét meghatározó végrehajtási rendelet szabályozza a munkahelyek zárt helyiségeinek, tereinek a hőmérsékletével, illetve a szabadtéri munkahelyekkel kapcsolatos előírásokat - ezeket minden foglalkoztató köteles betartani.
 
Munkahelyi hőmérséklet
 
  Zárt munkahelyeken olyan ablakokat, tetőablakokat és üvegfalakat kell beépíteni, amelyek a munka és a munkahely jellegének megfelelően kiküszöbölik az erős napsugárzás hatásait.
 
   A munka jellegétől és az évszakoktól függően - a munka nehézségi fokát jellemző munkaenergia-forgalmat figyelembe véve - álló munkánál 1 méteres magasságban, ülő munkánál pedig fél méteres magasságban kell biztosítani a rendelet mellékletében előírt megfelelő hőmérsékletet (klímatényezőt), amely
szellemi tevékenységnél 21-24 fokot,
könnyű fizikai munkánál 19-21 fokot,
közepesen nehéz fizikai munka esetében 17-19 fokot,
míg nehéz fizikai munka esetén 15-17 fokos
hőmérsékletet jelent. Ha az előírt hőmérsékleti értékek nem valósíthatók meg, akkor az úgynevezett effektív, illetve korrigált effektív hőmérsékletet kell figyelembe venni. (Ezeket úgy határozzák meg, hogy figyelembe veszik a levegő relatív nedvességtartalmát és a légsebességet, illetve a hősugárzást is.)
 
Pihenőidő: 24 fok felett kötelező
 
   Óránként legalább 5, legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell közbeiktatni, ha a munkahelyi klíma a 24 fokos korrigált értéket meghaladja – természetesen a hőmérséklet mesterséges szellőztetéssel, illetve légkondicionálóval „kordában tartható”.
 
   A pihenőidőt lehetőleg a környezethez képest hűvösebb, lehetőleg komfortzónába eső, megfelelő ülőalkalmatossággal ellátott pihenőhelyen töltsék el a munkavállalók.
 
  Az alkalmazott légtechnikai berendezések, klímaberendezések hatékonyságáról a megszokottnál gyakrabban kell meggyőződni, ellenőrizni kell – szakember bevonásával – a rendeltetésnek megfelelő működőképességüket, és gondoskodni kell a rendszeres és folyamatos műszaki karbantartásukról, tisztításukról, fertőtlenítésükről.
 
Félóránként védőital
 
  Ha a munkahelyi klíma meghaladja a 24 Celsius fokot, igény szerint, de legalább félóránként, általában 14-16 fokos ivóvizet (ásványvizet vagy csapvizet) kell a dolgozóknak adni – amihez a pohár biztosítása is kötelező. A folyadékveszteség pótlására ízesített alkoholmentes italt is felkínálhatnak a munkáltató. A védőital cukortartalmára is figyelni kell: ne haladja meg a 4 súlyszázalékot, kivéve, ha mesterséges édesítőszerrel ízesítették.
 
Szigorúbb előírások a szabadban
 
   Fokozottan kell figyelni azoknak a dolgozóknak az egészségére, akik a szabadban dolgoznak. A védőital biztosítása és az óránkénti pihenő biztosítása a fenti feltételekkel alapkötelezettsége a munkáltatónak.

   Mindenképpen arra kell törekednie a munkáltatónak, hogy minél kevesebb időt töltsenek a munkavállalók a tűző napon, ezért ezeket a munkavédelmi előírásokat kell betartani, illetve munkaszervezési intézkedéseket kell tenni:
 
   Magas UV-sugárzás - 7,5-es index felett - ha megoldható, korábban kell a műszakot elkezdeni, 11-15 óra közötti időszakban szünetet kell tartani, később viszont már lehet a munkát folytatni.
 
   Ahol ez lehetséges, a szabadtéri munkaterületet sátorral, ponyvával kell árnyékolni. A fém, az üveg felületekről a visszaverődő sugárzást a lehetőségekhez képest ki kell iktatni.
 
   Figyelni kell a dolgozók cseréjére, azaz a munkát úgy kell megszervezni, hogy felváltva tartózkodjanak a tűző napon, illetve a kritikus napszakban a zárt téren folyjon a munka.
 
    A pihenőidőt fedett, zárt, vagy ha ilyen nincs, akkor szabadtéri, de árnyékolt helyen kell biztosítani.
 
   Megfelelő munkaruhával kell ellátni a dolgozót és elő kell írni a sapka, kalap használatát a hőségben. Nehéz megtalálni a megfelelő öltözéket – jól is szellőzzön és a sugárzás ellen is védjen.
 
Forrás: ado.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Klíma és védőital is jár hőség idején.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector