Startlaphoz Csatlakozz!

Adómentesség

Módosulnak a lakáscélú munkáltatói támogatás feltételei

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 13. péntek, 08:53

Módosítaná a lakáscélú munkáltatói támogatás adómentességére vonatkozó feltételeket, valamint az acélipar területén tapasztalható adócsalások visszaszorítása érdekében fordított adózást vezetne be a csalással leginkább érintett termékekre az a törvényjavaslat, amelyet Bánki Erik (Fidesz) képviselő terjesztett be csütörtökön képviselői önálló indítványként a parlamenthez.

    Az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló javaslat pontosítja a lakáscélú munkáltatói támogatás adómentességének feltételeit. Az indoklás szerint lakáscélú hitelt nemcsak hitelintézetek, hanem pénzügyi vállalkozások is folyósítanak. Ezért az egyenlő helyzetben lévő hiteladósok egyenlő elbánásban történő részesítése érdekében indokolt, hogy a nem hitelintézet által folyósított hitelek visszafizetéséhez, törlesztéséhez adott munkáltatói támogatás is adómentes legyen. Ennek megfelelően a pénzügyi vállalkozástól lakáscélú felhasználásra felvett hitel a lakáscélú felhasználásra hitelintézettől felvett hitellel egy tekintet alá esik.

    A javaslat biztosítja, hogy a lakáscélú munkáltatói támogatás adómentes legyen abban az esetben is, ha a támogatást olyan hitel törlesztéséhez, visszafizetéséhez adja a munkáltató, amelynek a felhasználásával megszerzett lakás a támogatás folyósításakor már nincs a munkavállaló tulajdonában, de a szerzéssel kapcsolatos hitel törlesztése még terheli a magánszemélyt. Ennek érdekében az adómentességet igazoló okiratok felsorolása kiegészül azzal, hogy ilyen esetben a méltányolható lakásigény igazolására az ennek korábbi vizsgálatáról szóló okirat másolata, illetve annak hiányában - a hitel folyósításának időpontjára vonatkozóan - a magánszemély nyilatkozata és a méltányolható lakásigényt alátámasztó irat is elfogadható (tehát utólag rekonstruálható a hitellel finanszírozott lakás esetében a méltányolható lakásigénynek való megfelelés).

    A kedvező szabályokat 2014. január 1-jétől visszamenőlegesen lehet alkalmazni, ha azok a magánszemélynek kedvezőbbek. A javaslat megteremti annak lehetőségét is, hogy az egyéni vállalkozó is elszámolhassa költségként a munkavállalójának lakáscélra adott vissza nem térítendő támogatás összegét.

    A törvényjavaslat az szja törvény módosításával bővítené azon esetek körét, amikor nem kell kamatjövedelmet megállapítani a kollektív befektetési értékpapírokat érintő ügyleteknél. Ilyen eset, amikor a kollektív befektetési forma részalapja által kibocsátott kollektív befektetési értékpapírt ugyanezen kollektív befektetési forma másik részalapja által kibocsátott kollektív befektetési értékpapírra váltják át. Ebben az esetben ugyanis mindössze a magánszemély befektetésének összetétele változik, pénzt nem von ki a befektetésből.

    Az áfa-törvényben 2014. július 1-jétől módosulna az időszakos elszámolású ügyletek utáni adófizetési kötelezettség keletkezésének időpontja. A tervezett módosítás a cégeknél a számlázási rendszerek átállítását igényli, valamint likviditási kérdéseket is felvet, ezért a javaslat a megfelelő felkészülési idő biztosítása érdekében kitolja a rendelkezés hatályba lépését.

    A törvényjavaslat indoklása szerint az általános forgalmi adózás területén jogharmonizációs kötelezettségnek tesz eleget a javaslat azzal, hogy megvalósul a nem adóalany részére nyújtott műsorszolgáltatási, elektronikus és távközlési szolgáltatások fogyasztás helye szerinti államban történő adóztatása. Az úgynevezett egyablakos rendszer felállításával lehetővé válik, hogy a határon átnyúlóan nyújtott ezen szolgáltatások után az adóalany a letelepedése szerinti tagállamban teljesíthesse adófizetési kötelezettségét.

    Az acéliparban tapasztalt áfacsalások visszaszorítása érdekében fordított adózást vezet be a javaslat egyes acélipari termékekre. A javaslat tartalmazza a 2015. január 1-jétől fordított adózás alá eső egyes acélipari termékek értékesítésére vonatkozó átmeneti szabályokat, s rögzíti az érintett acélipari termékeket.  

    Vannak a javaslatban a szerencsejátékot érintő módosítások is, ezek a Ptk.-val történő összhang megteremtését célozzák. A javaslat egyértelművé teszi, hogy a nyeremények igénylésére és átvételére szolgáló határidő jogvesztő jellegű.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Módosulnak a lakáscélú munkáltatói támogatás feltételei.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector