Startlaphoz Csatlakozz!

A PDSZ minden parlamenti párttal kezdeményezett tárgyalást

Mendrey László: a pedagógusok elsöprő többsége elutasítja a Nemzeti Pedagóguskart

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 13. péntek, 10:25

A közoktatás problémáiról tárgyalt ma Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke és Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció alelnöke. A találkozón részt vett Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke is – írja a hirhatar.hu.

    A találkozót követő sajtótájékoztatón a DK alelnöke elmondta: pártja az Orbán-kormány oktatáspolitikájának legelszántabb ellenfele. Szerinte az Orbán-kormány e téren is a lehető legrosszabb irányba indult el, ez a politika úgy rossz, ahogy van, amivel nem lehet és nem is érdemes egyezkedni. Megemlítette az emlékezetes parlamenti virrasztást, amikor a párt országgyűlési képviselői egész éjszaka bent maradtak a parlamenti ülésteremben, tiltakoztak a kormány oktatáspolitikája ellen, és online kapcsolatban voltak az érdeklődőkkel, válaszoltak kérdéseikre és fogadták javaslataikat. A gondok között említette a centralizációt, a szakmai autonómia eltörlését, az oktatás átideologizálását, a tankönyvmizériát, a kizárólag a pedagógusok alávetését szolgáló Nemzeti Pedagóguskart, az elhibázott életpályamodellt. Bejelentette, hogy napokon belül benyújtanak az országgyűlésnek egy komplett alternatív közoktatási törvényjavaslatot, amit valamennyi demokratikus párttal egyeztetett.
 
   Mendrey László emlékeztetett: bár a PDSZ-nek komoly ellentétei voltak a kormánnyal, szakszervezetként tagjaikat kell képviselniük, akik között DK-s éppúgy akad, mint kormánypárti, ezért ők nem lehetnek ennyire radikálisak. Céljuk a politikusok szemének fölnyitása, hogy tekintetüket a közoktatás legsúlyosabb gondjaira irányítsák, és elérjék ezeknek a tanulók, a szülők és a pedagógusok számára egyaránt elfogadható megoldását. Mendrey a gondok között megemlítette a tankötelezettség korhatárának leszállítását, a szakképzés negatív irányú változtatásait, a pedagógusokat fenyegető nagyarányú elbocsátásokat, a 32 órás kötelező benntartózkodást. A tankönyv ügyében az ellátás akadozásánál is nagyobbnak látják a tartalmi problémákat, azok átideologizáltságát. Külön problémaként említette a kötelező iskolai hitoktatást, és ő is megemlítette a Nemzeti Pedagóguskart, amelyet a pedagógusok elsöprő többsége elutasít, hiszen csupán 10%-uk vett részt az erről szóló titkos szavazáson.
 
A PDSZ egyébként minden parlamenti párttal kezdeményezett tárgyalást, a tervezett találkozók sorában a mai volt az első.

   Egy éven belül háromszor emelkedik a pedagógusok bére - mondta februárban Hoffmann Rózsa. Ez első hallásra nagyon szép, az Eduline oktatási portál ugyanakkor rámutat: a valóság azért ennyire nem „rózsás”: van, aki egész pontosan 406 forintos emelésre számíthat.   
 
Forrás: hirhatar.hu
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Mendrey László: a pedagógusok elsöprő többsége elutasítja a Nemzeti Pedagóguskart.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector