Startlaphoz Csatlakozz!

A 15-24 éves korcsoport munkanélküliségi rátája 27,2 százalék

Pályakezdő munkanélküliek: mi lesz velük az iskola után?

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 13. péntek, 18:45

 Diákok tízezrei fejezik be a napokban középiskolai, egyetemi tanulmányaikat, és kezdenek el munkát keresni. Az álláskeresés azonban hónapokig is eltarthat, a tanulói jogviszony közben megszűnik, a diákigazolvány érvényessége pedig lejár. Mi történik akkor, ha a pályakezdő fiatalok nem találnak gyorsan állást? A Pénzcentrum.hu cikkéből az is kiderül, hogy mikor kell elkezdeni tb-t fizetni, és hogy meddig jogosultak kedvezményekre?

   Nemcsak a középiskolákban, de az egyetemeken és a főiskolákon is befejeződik a hetekben a tanítás. A végzősök közül ezért sokan keresnek most munkát. Ugyanakkor az álláskeresés több hónapig is eltarthat, a nyári „uborkaszezon” alatt pedig különösen nehéz új, állandó munkahelyet találni. Sokakban éppen ezért fel is merül a kérdés, hogy meddig él a jogviszonyuk, és mikortól kellene tb-t fizetni? A Pénzcentrum.hu utánajárt.
 
   A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tavalyi adatai szerint a 15-24 éves korcsoport munkanélküliségi rátája 27,2 százalék, szemben a teljes, munkaképes korú (15-74) lakosság körében mért 10,2 százalékkal. Habár az elmúlt hónapokban csökkent a munkanélküliségi ráta, a fiatalok számára továbbra is komoly kihívást jelenthet munkát találni. Sokszor a tapasztalat hiánya az elutasítás oka, viszont ha senki nem alkalmazza ezért a tanulókat, akkor nehezen tudnak bármilyen kis gyakorlati tudásra is szert tenni.
 
   Pedig idén is több tízezer végzős diák lép ki a munkaerőpiacra. Idén közel 77 ezren tettek érettségi vizsgát, felsőfokú képesítést pedig 52 ezren szereztek. És nem csak közülük kerülnek ki azok, akik befejezték tanulmányaikat. Sokan az egyetem első féléveiben jönnek rá, hogy nem nekik találták ki a felsőoktatást, és inkább gyakorlati ismeretekre szeretnének szert tenni, esetleg vállalkozást alapítani.
 
   A diákok egészségügyi szolgáltatásra a tanulói/hallgatói jogviszony kezdetétől a diákigazolványra való jogosultság megszűnéséig jogosultak. A diákigazolványok érvényessége
a (középiskolai) tanulói jogviszony megszűnése esetén a megszűnést követő október 31-ig áll fenn,
a hallgatói jogviszony (egyetemistáknál ez egybeesik a végbizonyítvány/abszolutórium megszerzésével) tavaszi félévben való megszűnését (júnis 30.) követően pedig szintén október 31-ig tart.
 
   Tehát a diákok egészségügyi szolgáltatásra való jogosultsága nem a diákigazolvány tényleges meglétének, hanem az arra való jogosultságnak a függvénye. A diákkedvezményeket is a diákigazolvány érvényességéig tudják kihasználni.
 
   A jogviszony megszűnését követően viszont még 45 nap türelmi idő következik (passzív jogon való jogosultság), így csak december 15. után kell a diákoknak saját maguk után fizetni a tb-t. Mivel a járulékfizetés minden hónap 12-ig, utólag esedékes, ezért a most végzetteknek csak akkor kell bejelentkezniük a NAV-hoz, ha év végéig nem találtak munkát, és január 12-ig befizetni csekken vagy átutalással a járulék összegét.
 
   A fizetendő összeg az idei évben 6810 forint (azaz naponta 227 forint), de ahogyan a fenti táblázatban is látható, minden évben növekszik pár száz forinttal a havidíj. Így jövőre várhatóan 7000 forint körüli összeggel kalkulálhatnak azok, akiknek maguktól kell majd tb-t fizetniük.
 
   Aki nem számít biztosítottnak, szociális rászorultsága alapján a Járási Hivataltól kérheti a TB járulékfizetés átvállalását, melyhez ügyintézője hatósági bizonyítványt állít ki. Amennyiben a rászorultság feltételei fennállnak, a Járási hivatal 1 évre vállalja át a járulékfizetést, mely 1 alkalommal újabb 1 évvel meghosszabbítható.
 
Pályakezdő vagyok, kaphatok-e valamilyen ellátást?
 
   Pályakezdő státuszba tartoznak azok a nyilvántartott álláskeresők, akik a 25. életévüket - felsőfokú végzettség esetén a 30. életévüket - nem töltötték be, feltéve , ha álláskeresési járadékra a tanulmányaik befejezését követően nem szereztek jogosultságot. Álláskeresési járadék azt az álláskeresőt illeti meg, aki az álláskeresővé válását megelőző három éven belül legalább 360 nap - jogszabályban meghatározott - jogosultsági idővel rendelkezik. Ebből kifolyólag a pályakezdők ellátásra nem jogosultak - olvasható a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapján.
 
Forrás: penccentrum.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Pályakezdő munkanélküliek: mi lesz velük az iskola után?.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector