Startlaphoz Csatlakozz!

Kéttucat alkalmazott várja a bérét

Fizetés nincs, káosz van a Páva utcában

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 15. vasárnap, 12:50
 
 Nem kapta meg a májusi fizetését a Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjteménynél (HDKE) dolgozó mintegy kéttucat alkalmazott, és nem fizeti az állami intézmény a közüzemi számláit sem, mivel jelenleg hivatalosan nincs sem ügyvezető igazgatója, sem pedig kuratóriuma és kuratóriumi elnöke - tudta meg lapunk. Márpedig az igazgató és az elnök együttesen jogosult bármilyen kifizetésre, így például a munkabérek utalására. Nem hivatalosan működik egyfajta „árnyékvezetés”: Haraszti György, a HDKE operatív irányítására hivatott közalapítvány volt kuratóriumi elnöke irányít, csak éppen a döntéshozatalra nincs joga – írja a Népszava.

   Az ex-lex állapotot az okozza, hogy május elsejei hatállyal lejárt az addigi ügyvezető, Szita Szabolcs megbízatása éppúgy, mint a teljes kuratórium és elnökének mandátuma is. A kuratórium új elnökét pedig az új tagok választanák, de új tagok nincsenek, mert őket az alapító, ez esetben a kormányt képviselő illetékes tárca javaslatára nevezik ki, ám az új kormányzati struktúrában a jelek szerint „elveszett” a HDKE. Eddig legalábbis a Lázár János vezette Miniszterelnökséghez tartozott, de már állítólag az Emberi Erőforrások Minisztériuma az illetékes - biztosat nem tudni.
 
   Érdekes, hogy Haraszti házon belül már május közepén vezetőként lépett fel, miután kiszivárgott, hogy állítólag Orbán Viktor őt kérte fel az intézmény irányítására ügyvezetőként, a kinevezési okmányát pedig hamarosan el is készítik, ám erről azóta sem jelent meg a Magyar Közlönyben kormányhatározat. Akkoriban lapunk úgy értesült, Haraszti olyannyira vezetőként viselkedik, hogy egyik első intézkedéseként felbontotta a zsidók deportálását „idegenrendészeti intézkedésnek” minősítő nyilatkozatával botrányt kavart Szakály Sándor vezette Veritas Történetkutató Intézettel két héttel korábban kötött együttműködési megállapodást, amit ő maga írt alá, állítólag „vétetlenül”. Mivel a Népszabadságnak Szakály utóbb cáfolta, hogy ez megtörtént volna, a Népszava május közepén kérdéssort juttatott el a HDKE-hez. Egy hónapja hiába várunk azonban választ a többi között arra a kérdésre, hogy van-e kinevezett ügyvezető, kuratóriumi elnök az intézménynél, és ha igen, ki az, továbbá ténylegesen felmondták-e a Szakályékkal kötött megállapodást.
 
   Nem is a Veritas-megállapodás a fő probléma, hanem a számlák kifizetése, és az, hogy egy ilyen fontos állami alapítású intézmény - kormányalakítás ide vagy oda - hetekre-hónapokra ex-lex állapotba kerülhet. Az egészben az a legbosszantóbb, hogy értesüléseink szerint a dolgozók annak ellenére nem jutnak hozzá a fizetésükhöz, hogy eközben a HDKE számláin 200-300 millió forint van. Úgy tudjuk, a munkatársak fizetés helyett mindössze 60 ezer forintot kaptak fejenként a házipénztárból, mert abból a szigorú együttes utalványozási procedúra nélkül is lehet pénzt kifizetni, bár nem tudni, milyen jogcímen történt ez.

Forrás: Népszava

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Fizetés nincs, káosz van a Páva utcában.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector