Startlaphoz Csatlakozz!

Térítési kötelezettség

Nagyon ráfizethet, aki külföldön dolgozik, de itthon jár orvoshoz

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 16. hétfő, 07:13

 Kell-e egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie egy külföldön kereső tevékenységet folytató magyar állampolgárnak – kérdezte olvasónk. dr. Radics Zsuzsanna társadalombiztosítási szakértőnk válaszolt – írja az adozona.hu.

  Egy kizárólag Svájcban kereső tevékenységet folytató magyar állampolgárnak kell-e idehaza egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie ahhoz, hogy itthon egészségügyi ellátást igénybe vehessen? Amennyiben évek óta fizette, de nem kellene, illetve nem kellett volna, mi a teendője, van-e esetleg lehetősége visszaigényelni a tévesen befizetett összeget?

  A hatályos szabályok alapján, az a személy aki TAJ-számmal rendelkezik, ha Svájcban lesz biztosított, köteles a svájci szociális biztonsági rendszerben létrejött biztosítását és annak megszűnését 15 napon belül bejelenteni a magyar egészségbiztosítónak. A bejelentés eredményeként a TAJ-számát érvényteleníti az OEP.

   A svájci munkavégzés alatt nem kell (és nem is lehet) Magyarországon havi 6 810 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni. A svájci munkavégzés alatt – mivel a magánszemély Svájcban biztosított, és ezáltal ott jogosult teljes körű társadalombiztosítási ellátásra – Magyarországon csak EU-kártyával vehet igénybe orvosilag szükséges ellátást.

   Ha nem jelentette be a svájci munkavégzést, és a TAJ-számával egészségügyi ellátást vett igénybe, akkor a hatályos jogi szabályozás szerint köteles megtéríteni az Egészségbiztosítási Alapot terhelő költségeket.

   A svájci munkavégzés alatt esetlegesen befizetett egészségügyi szolgáltatási járulékot vissza lehet igényelni. Ha viszont ezen idő alatt orvosi ellátást vett igénybe az érintett személy Magyarországon, akkor számolnia kell a már fent jelzett megtérítési kötelezettséggel.

Forrás: adozona.hu


Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Nagyon ráfizethet, aki külföldön dolgozik, de itthon jár orvoshoz.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector