Startlaphoz Csatlakozz!

Még itt is hat a téli közmunka

Hét megyében is csökkentek a nettó bérek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 16. hétfő, 12:40

 Bár a havi statisztikák és a kormányzati nyilatkozatok is arról szólnak már jó ideje, hogy egyre többet keresnek az emberek, a legfrissebb adatok nem kis meglepetést okozhatnak első ránézésre – írja az mfor.hu.

  Ugyan a havonta megjelenő kereset statisztikák arról árulkodnak, hogy fokozatosan egyre jobban nőnek és egyre többet érnek a hazai fizetések, ha megyék szerint vizsgáljuk a helyzetet, akkor bizony visszaeséseket is láthatunk.
 
Még itt is hat a téli közmunka
 
   A Központi Statisztikai Hivatal nemrég frissítette ugyanis a negyedéves átlagfizetésekre vonatkozó területi statisztikáját, mely első ránézésre igencsak meglepő lehet. A 19 megye és a főváros közül ugyanis 7 esetben kevesebbet vittek haza az alkalmazottak az idei év első három hónapjában, mint egy évvel korábban. Közülük is a legnagyobb „veszteség” a Nógrád megyei dolgozókat érte, hiszen a mostani 107 273 forint közel 5000-rel, vagyis 5 százalékkal kevesebb a 2013 első negyedévinél. A második legnagyobb csökkenés a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeieket érintette; a 107 804 forintos átlagos nettó ugyanis 3,2 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál.
 
   Ez első látásra ugyan meglehetősen elkeserítőnek hathat, ám esély van arra, hogy mindez csak a statisztika „trükközése”. Ott ugyanis, ahol csökkenő nettót mutatott ki a KSH, talán a legrosszabb a munkaerőpiac állapota az országban, éppen ezért is van nagy szerepe a közfoglalkoztatásnak. És mivel a közmunkások fizettsége még a minimálbért sem éri el, az mindenképpen lefelé húzza az átlagot. Az idei első negyedévben ráadásul a téli közfoglalkoztatás tartotta magasan az alkalmazotti létszámot, kiküszöbölve a munkerőpiaci kínálat ebben az időszakban rendre jellemző visszaesését. Tehát az idei nagyobb közmunkás létszám csökkenő átlagos nettó bért is eredményez.
 
    A fentiekkel szemben ugyanakkor két megyében, Győr-Moson-Sopronban és Vasban 5 százalék feletti nettónövekedés történt, ami a legnagyobb mértékű kedvező változás. A Győr-Moson-Sopron megyeiek 152 052 forintos átlaga 5,7, a Vas megyeiek 132 090 forintja pedig 5,1-gyel magasabb az egy évvel korábbinál. Viszont nem nagy meglepetésre, továbbra is a fővárosban kapják kézhez a legtöbb pénzt a dolgozók, 193 923 forintot átlagosan, ami 4,6 százalékos éves növekedés eredménye.
 
Így a reálbérek is csökkentek...
 
   Az első negyedéves átlagos nettó bérek reálszintű változását ezúttal nagyon egyszerű megítélni. A KSH adatai szerint ugyanis az első három hónapban a kumulált fogyasztói árindex 0 százalék volt. Ez pedig azt jelenti, hogy a nettók fentebbi táblázatban látható változása a reálkeresetek módosulásával is megegyezik.

Forrás: mfor.hu
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Hét megyében is csökkentek a nettó bérek .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector