Startlaphoz Csatlakozz!

A kormány nem enged

Hatodik napja sztrájkolnak a vasutasok Franciaországban

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 16. hétfő, 15:27

Folytatódott hétfőn a kormány által tervezett vasúti reform ellen meghirdetett sztrájk Franciaországban. A négy fő vasutas szakszervezet (CGT, Sud Rail, FO és First) által múlt szerdán meghirdetett és hatodik napja tartó munkabeszüntetés miatti válságból egyelőre semmilyen kiút nem látszik, miután a kormány ragaszkodik ahhoz a javaslatához, amelyet kedden kezd el megvitatni a nemzetgyűlés. 

    A belföldi vonatoknak a fele, a párizsi agglomerációban a városi gyorsvasutaknak (RER) átlagosan a harmada közlekedik, azok is jelentős fennakadásokkal. 

    A Párizst Londonnal összekötő Eurostar járatai menetrendszerűen indulnak, ahogy az Amszterdam és Brüsszel felé közlekedő Thalys járatai is, valamint Németország felé is problémamentesen lehet eljutni. Olaszország és Spanyolország irányába már csak minden harmadik vonat indul el.  

    Luc Chatel, az ellenzéki jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP) főtitkára a reform visszavonását kérte a kormánytól. Manuel Valls miniszterelnök a France Info hírrádiónak adott interjúban hétfőn ezt kizárta, s a sztrájkot haszontalannak és felelőtlennek nevezte. Thierry Lepaon, a CGT szakszervezet vezetője levelet intézett Francois Hollande államfőhöz, amelyben „valódi tárgyalások” megkezdését kérte a szakszervezetekkel, miután a kormány által a múlt héten javasolt módosítások nem győzték meg a CGT-t, amely egy teljesen más reformot szeretne, mint a kormány. 

    „Itt az ideje abbahagyni a sztrájkot, itt az idő tárgyalni, ezt elsősorban a CGT-nek mondom, az ajtó nyitva áll, nem lehet ezt a helyzetet fenntartani, amelyet nem értenek meg a honfitársaink és amely egyébként nagyon sokba kerül az országnak” - hangsúlyozta Manuel Valls kormányfő.  

    Guillaume Pepy, az állami vasúttársaság (SNCF) elnöke hétfőn 80 és 100 millió euró közé becsülte a sztrájk eddigi költségeit. Azt is jelezte, hogy kártérítést fizetnek az utasoknak, s legalább 20 százalékos kedvezményeket adnak júliusban a bérlettel rendelkezőknek. Ha a sztrájk tovább folytatódik, a kedvezmény akár 33 százalékos is lehet a jövő hónapban. 

    Az állami vasúttársaság (SNCF) 10 ezer dolgozóját mozgósította hétfőn annak érdekében, hogy a reggel megkezdődött érettségi vizsgákra minden gimnazista időben odaérjen. A vizsgaközpontok felé közlekedő útvonalakon a csúcsidőben minden vonat elindul, s a „vizsgaasszisztens” feliratú mellényt viselő vasutasok minden diáknak személyesen segítenek a tájékozódásban. A telekocsi internetes oldalak pedig ingyen szolgáltatást biztosítanak a héten minden diáknak. Franciaországban idén 687 ezren érettségiznek, de csak töredékük közlekedik vonattal. „Még akkor is, ha csak néhány száz érettségizőt érint, egyenlő helyzetet kell biztosítani nekik másokkal” - hangsúlyozta Benoit Hamon oktatási miniszter, aki engedélyezte, hogy az egy órás késésen belül érkezők is megírhassák hétfőn az érettségi dolgozatukat. 

    A vasúti dolgozók az ellen a törvénytervezet ellen tiltakoznak, amelyet másfél évi előkészítés után a kormány kedden terjeszt a nemzetgyűlés elé az SNCF által felhalmozott 40 milliárd eurós (12 ezer milliárd forintos) adósság stabilizálására, amelynek keretében megnyitnák a személyszállítási vasúti piacot a konkurencia előtt. A javaslat átszervezné a jelenleg két állami vállalat kereteiben működő vasúti szektort. A szakszervezetek szerint ez nem oldaná meg az adósság problémáját és nem elég bátor a két vállalat egy holdinggá szervezésében, amelyeket 1997-ben választottak szét. Jelenleg az RFF felelős a vasúti hálózat működtetéséért, az SNCF pedig az egyéb szolgáltatásokért. A szakszervezetek az 1997 előtti egységes állami vállalathoz való visszatérést, és a teljes adósság átvállalását kérik az államtól.

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Hatodik napja sztrájkolnak a vasutasok Franciaországban.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector