Startlaphoz Csatlakozz!

A lakosság fele élne szegénységben

Szociális juttatásból egészítik ki a jövedelmeket Magyarországon

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 18. szerda, 13:31

Minden nyolcadik munkaképes korú magyar számára a társadalmi védőháló biztosította megélhetésének több mint felét 2011-ben – írja a Világgazdaság.

   A KSH legújabb országelemzése megerősíti azt a hazai szociális védelemről készült korábbi összegzését, amely szerint szinte kizárólag a kiterjedt szociális védőhálónak köszönhető, hogy Magyarországon a lakosság fele nem él szegénységben.
 
   A szociális juttatások jövedelemkiegészítő szerepe Magyarországon európai viszonylatban is meghatározó, hasonlóan Finnországhoz, Szlovéniához, Svédországhoz, Nagy-Britanniához és Franciaországhoz, ahol a jövedelmek több mint egynegyede ilyen forrásból származik. A minden tekintetben jelentős ráfordítások ellenére Magyarországon az egy főre jutó GDP-arányos szociális kiadások – az országok közötti árszintkülönbségeket kiegyenlítő – vásárlóerő-paritáson számolva 2011-ben 43 százalékkal maradtak el az uniós átlagtól.
 
   A szociális juttatásokon belül mindenütt folyamatosan emelkedtek az időskorúakra fordított kiadások, ezek mintegy 40 százalékot tettek ki 2011-ben – derül ki az Európai Bizottság összesítéséből. A statisztikák a szociális kiadások közé sorolják az egészségügyi ráfordításokat, amelyek a második legjelentősebb tételnek számítanak, és a 2011-es 28 százalékos értékkel megközelítette az EU-27 átlagát (29 százalék). A családra, gyermekekre fordított kiadások megőrizték uniós viszonylatban kiemelkedő pozíciójukat: 2011-ben csaknem 13 százalékot tettek ki Magyarországon, szemben az uniós alig 8 százalékkal. A munkanélküliség kezelésére azonban továbbra is az 5,6 százalékos európai átlagnál kevesebbet mindössze az összes költség 3,7 százalékát fordítjuk. Az uniós trendekkel ellentétesen évről évre arányaiban kevesebbet fordítottunk a lakhatás és a társadalmi kirekesztődés kezelésére is.
 
Nagy kockázatok

   Az Európai Bizottság Foglalkoztatás és társadalmi fejlődés című 2013-as kiadványa a szegénységgel kapcsolatos veszélyeztetettség alapján öt csoportba sorolta a tagállamokat. Ezek közül Magyarország – Romániával, Bulgáriával, Lengyelországgal, Olaszországgal – az utolsó előtti helyre került. Mert annak ellenére, hogy viszonylag alacsony a hosszú távú munkanélküliséggel fenyegetettek aránya, viszonylag magas a munkanélküli háztartásoké, miközben alacsony az aktivitási ráta, nem kellően hatékonyak a társadalmi transzferek, és a munkavállalók között is magas a szegények aránya.
 
Forrás: Világgazdaság

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Szociális juttatásból egészítik ki a jövedelmeket Magyarországon.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector