Startlaphoz Csatlakozz!

Személyes megbeszélést kezdeményez a MOSZ Lázár Jánossal

Az új agrártámogatási rendszer munkahelyek tízezreit veszélyezteti

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2014. június 18. szerda, 16:33
 
Személyes megbeszélést kezdeményez a nagyobb agrárüzemek érdekképviselete, a MOSZ Lázár János miniszterrel, ugyanis a Miniszterelnökség vezetője által felvázolt új agrártámogatási rendszer veszélyezteti munkahelyek tízezreit, társas gazdaságok jövőjét – olvasható a Szabad Földben.

   Míg az eddigi hét éves uniós gazdasági ciklusokban Brüsszel erősen megszabta, ki, milyen támogatást adhat, illetve vehet fel az agráriumban, addig 2014-től ez a hatáskör egyre inkább a tagállamok vezetőire hárul. Vagyis Magyarországon a kormány döntheti el – ha arra Brüsszel is bólint a következő hónapokban –, hogy például a tervek szerint megnyirbálják-e az eddig szinte normatív juttatásnak számító területalapú támogatásokat vagy sem. Lázár János miniszterjelölti meghallgatásán a parlament mezőgazdasági bizottsága előtt több olyan kijelentést is tett, melynek lényege, hogy ezentúl nem mindenki kaphat és nem egyforma mértékben a legnagyobb tételt, évi 300-330 milliárd forintot kitevő juttatásból. Így elhangzott az 1160 milliárd forint agrár- és vidékfejlesztési támogatási kasszát felügyelő Lázártól, hogy tervezik: az 1200 és 1600 hektár feletti birtoknagyság feletti területen gazdálkodóktól elvennének pénzeket, valamint a csak növénytermesztéssel foglalkozó nagyobb gazdaságok sem kapnának annyit, mint eddig.

   Nos, a kis- és középvállalkozásoknak számító társas gazdaságok – szövetkezetek, ezekből alakult kft-k, részvénytársaságok – sorsát is megpecsételheti ez a döntés, melynek részletei még nem ismertek. Ezért is kezdeményez Nagy Tamás, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők _Országos Szövetségének elnöke megbeszélést Lázár Jánossal. A mezőgazdaságban mérleget készítő vállalkozások eredménye rendre kisebb az eddig kapott területalapú támogatási összegnél, vagyis e vállalkozások veszteségesek lesznek, ha e támogatást nem igényelhetik. Nagy szerint egy 2500 hektáros, átlagos gazdaság árbevétele nem éri el a 2 milliárd forintot, évi 20 millió forint osztalékot fizet ki 30-100 tulajdonosának, 50 főt foglalkoztat. Évente 178 millió forint támogatás vesz fel, amiből csak 40-45 maradna a tervezett intézkedést követően.

   Nagy szerint amennyiben a kormány a kis- és közepes üzemeket akarja segíteni a jövőben, úgy ezt a támogatás csökkentést azzal párhuzamosan kell megvalósítania, hogy a cégek által kifizetett bérköltséget, annak járulékait visszajuttatja az üzemeknek. Ez volt Brüsszel eredeti ötlete is, de míg a 150 ezer eurónyi támogatás feletti szakaszos támogatás csökkentés bevezetését a kormányokra bízta, addig az agrárfoglalkoztatók megsegítését csak választható ajánlásként szavazta meg. 

 
   A tét nagy: amennyiben az érintett cégek a támogatás csökkentés, illetve megvonás miatt veszteségesek lesznek, úgy a bérelt földjeiket is visszaadhatják tulajdonosaiknak. Ez nagyjából egymillió hektárt jelent, emellett 40 ezer ember munkahelyét, nagyjából az állatállomány 40 százalékát, s a mezőgazdaságban megtermelt javak 30 százaléka veszhet el Nagy Tamás szerint. Ez az a mennyiség, melyet az ország exportál, s ebből évente 8 milliárd euró bevételt ér el.

   A MOSZ nem ismeri, nem is ismerheti, mert még el sem készült a 2020-ig tartó magyarországi agrár- és vidékfejlesztési program, mely részletezi, miként használnánk fel az uniós támogatások, mely területek fejlesztése kiemelt cél, mely kevésbé. Holott már a nyáron át kell ezt Brüsszelnek adni, hogy az átvizsgálja, s döntsön róla. Ha ez a munka megcsúszik, úgy 2015 elejétől nem lehet kiírni pályázatokat, az ágazat egy jó ideig forrás nélkül is maradhat.

   A kormány az előbbiek szerint elvont pénzekből kiemelten a legkisebb, 5000 lélekszám alatti településeket segíteni, az ottani gazdaságot fejlesztené, hogy e falvak ne néptelenedjenek el.

Forrás: Szabad Föld

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Az új agrártámogatási rendszer munkahelyek tízezreit veszélyezteti .
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector